Vitatéma lett a kosárakadémia

Az országgyűlési választások előtti utolsó közgyűlését tartja csütörtökön az önkormányzat. Bár a közel húsz napirendi pont nem ígér túl sok izgalmat, a kampányidőszak miatt előfordulhat, hogy politikai csatározások színhelyévé változhat az ülésterem. Az ülésről online tudósítunk.

hirdetés

Közgyűlés (3)

Napirendre vették volna Szemán Istvánnak a Tüke Busz Zrt.-nél betöltött FEB-tagságának megszüntetését, ám Tóth Bertalan (MSZP) bejelentette, hogy a minap mutyizáson ért, az MSZP által delegált Szemán már bejelentette lemondását. Így az előterjesztésről nem szavaznak a képviselők.

Közgyűlés (6)

Keresztes László Lóránt (LMP) napirend előtt a pécsi buszközlekedés felől érdeklődött. Csizi Péter elmondta: az utóbbi időben számos lépést tettek a színvonal növeléséért és a pécsiek igényeinek megfelelően szervezték át a közlekedést, elindították, s folyamatosan végzik a buszcseréket. Úgy nyilatkozott a felvetett kritikákra: folyamatosan csiszolják a menetrendet, hogy az a lehető legjobban idomuljon az igényekhez. Az utastájékoztatási rendszert ért megjegyzések kapcsán elmondta: még a tesztüzem zajlik, a hó végétől azonban stabil lesz az újítás.

Frissítve (10:01)

Sorjáznak a napirendek, hiszen alig egy óra alatt a témák felén már átrágták magukat a képviselők. Vita nélkül, tesszük hozzá.

Szóba került a 2014. évi vagyongazdálkodási koncepció. Keresztes Lóránt azt kérdezte, hogy a betervezett ingatlanértékesítéseknél megállapított értékek miért csökkentek tavaly óta. Feltette a kérdést, szabad-e alul árazni eladásra szánt ingatlanokat. Trombitás Károly (Fidesz) érvként azt hozta fel, hogy a városnak érdeke, hogy sikeresek legyenek az eladások, azért kínálják olcsóbban az ingatlanokat, hogy azok könnyebben elkeljenek. Hozzátette: ha sikerül túladni az ingatlanokon, akkor sem áron alul adnak túl rajtuk, most csak a remélt pénzösszeget tervezik be. Nem fordulhat elő, mondta, hogy túl alacsony áron kínálnák azokat.

DSC_0059

A kábítószerezést visszaszorító pécsi program kapcsán Kóbor József (LMP) azt mondta, helyben és országos szinten is a terjesztésnek kellene gátat szabni, nem a fogyasztásnak, így erre a területre kellene erőforrásokat biztosítani. Kővári János (ÖPE) azt mondta, a kábítószerezés visszaszorításában a szülőknek és az iskoláknak van a legnagyobb felelősségük, így ezt a vonalat kell erősíteni. Kijelentette: ma sem büntetik a fogyasztókat, hanem elterelésre küldik őket.

Frissítve (10:40)

A közgyűlés szünetet tart, mivel a Rátgéber Akadémiával kapcsolatos előterjesztést még nem tárgyalta a gazdasági bizottság, erre most kerül sor.

Páva Zsolt bejelentette: az új városi sportközpont az Expo Center és a pláza között kapna helyet. A volt szennyvíztisztító területét a város készítené elő, s egy tiszta telket adna át a Nemzeti Sportközpontoknak. Ez a társaság építené fel mintegy kétmilliárd forintból a Rátgéber Akadémiát. Páva Zsolt elmondta, most arról döntenek, hogy elkezdődhessenek az előkészítő munkálatok.

Frissítve (11:10)

Tóth Bertalan (MSZP) azt mondta, ő is szereti a kosárlabdát, hiszen saját lánya is kosarazik. Így tudja, hogy fontos az utánpótlás-nevelés, de, mutatott rá: mérlegelni kellene, hogy most ez a legfontosabb beruházás-e.

Szerinte a közelmúltban bevezetett mindennapos testnevelés tárgyi feltételeinek javítására kellene költeni a pénzt. Egy módosító indítványt nyújtott be, amely arról szól, az összeget inkább tornaterem-építési programra fordítsák.

Moór Eszter (Fidesz) sportbizottsági elnök azt mondta, a beruházás hatalmas előrelépést jelent ebben a témában is, hiszen három kosárpályát tartalmaz. Emellett, mondta, egy olyan terület újul meg segítségével, amely hosszú idő óta elhanyagolt állapotban van.

Kővári János azt mondta, az új sportközponttal több tornaterem is felszabadul a városban, így a mindennapos testnevelés követelményeinek jobban meg tud felelni a város. Felidézte, hogy már elindult egy fejlesztési program, amelynek folytatása megnyugtató eredményeket hoz a felvetések kapcsán.

Fogarasi Gábor (Jobbik) azt mondta, egyik szeme sír, a másik nevet. Egyrészről örül, hogy így fejlődhet a pécsi kosársport, más területeken ugyanakkor komoly lemaradások vannak. Szerinte a kétmilliárd forintot elosztva több sportágban is nagy lépéseket lehetne elérni.

Hoppál Péter (Fidesz) oktatási bizottsági elnökként úgy fogalmazott, óriási dolog, hogy a nemzeti kosárlabda akadémia nem a fővárosban, hanem Pécsett épül meg. Elmondta: nem az történt, hogy kap kétmilliárd forintot a város, hanem hogy az állam a városban kíván kétmilliárd forintot elkölteni egy általa elképzelt intézményre.

Leszögezte: nem a kosárakadémiával szemben, hanem amellett fejleszt tornatermeket Pécsen.

Frissítve (11:51)

Páva Zsolt a vita lezárásaként elmondta, óriási dolog, hogy Pécset érte a megtiszteltetés, azaz itt lehet a hazai kosárlabda-utánpótlás bázisa. A mindennapos testnevelés kapcsán elmondta: országos programon vesz részt a város, hogy minél több forrást kapjon új tornatermek építésére. A fejlesztések hamarosan megkezdődhetnek, mondta. Bizonyos, tette hozzá, hogy kellő mennyiségű csarnok épül meg.

Tóth módosítóját a többség elvetette, a beruházás előkészítését húszan támogatták, hatan ellene szavaztak, egyvalaki tartózkodott.

A közgyűlés véget ért, tudósításunkat befejezzük.