Utolsó útjára kísérték dr. Ujvári Jenőt

Több százan kísérték utolsó útjára kedden délben Pécs korábbi alpolgármesterét, a nemrég 76 éves korában elhunyt dr. Ujváry Jenőt. A népszerű tudóst, közművelődési szakembert a pécsi közélet jeles személyiségei búcsúztatták a pécsi központi temetőben.

hirdetés

Az életének 77. évében február 6-án elhunyt, köztiszteletnek örvendő dr. Ujvári Jenő búcsúztatást az égiek is a kegyeikbe fogadták, miután a délelőtt eleredt esőzést a szertartás idejére elállt. Az eseményen lerótta kegyeletét a Páva Zsolt polgármester, Őri László alpolgármester, Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke is, de tisztelettel adózott emlékének számos neves pécsi művész, tudós és szakember, mások mellett Andrásfalvy Bertalan egykori kultuszminiszter, Bertók László Kossuth-díjas költő, Pincehelyi Sándor képzőművész, Simon István színházi szakember.

ujvári jenő, hl13

A búcsúztatók – köztük Mayer Mihály, a Pécsi Egyházmegye nyugalmazott püspöke – kiemelték szakmai hozzáértését, azt, hogy szorgalmazta a különböző politikai érdekek közötti párbeszédet, összefogást, a mindenkori együttműködés fontosságát.

ujvári jenő, hl06

Az 1996 és 2002 között alpolgármesterként tevékenykedő szakember elsősorban a közművelődés területén alkotott maradandót városunkban, hiszen kezdeményezésére jött létre a Pécsi Tanárképző Iskolán a közművelődés tanszék, amelyet 1975 és 1983 között irányított.

újvári jenő, hl03

A rendszerváltás után 2002-ig a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának élén dolgozott, vezetése alatt jött létre a Nemes Endre-, Martyn Ferenc- és Amerigo Tot állandó kiállítása a Schaár Erzsébet “utcával” egyetemben, de ekkor bővült az intézményrendszer a Várostörténeti Múzeummal és az Ókeresztény Mauzóleummal.

újvári jenő, hl01

A Pécs/Sopianae Örökség Kht. igazgatójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy létrejött a Cella Septichora Látogatóközpont, s abban is, hogy a pécsi késő római ókeresztény temető 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el, így 2005-ben Pro Civitate-, 2006-ban pedig Tüke-díjat kapott, emellett Szliven és Samobor városok díszpolgárává is választották.