Üveges hétvége a Zengővidéken

Három nap varázslat. Üvegvarázslat. Lehet majd gyönyörködni benne kiállításon és vásárban, szabad fújni is, ha elég ügyesek és bátrak vagyunk hozzá, de az is csodás élmény, ha csak nézzük, amint izzik, formálódik a mester keze alatt, s megszületik az egyszeri és megismételhetetlen csoda. A VI. Üveges hétvége a Zengővidéken június 28-30. között várja az érdeklődőket Hosszúhetényben, Püspökszentlászlón és Óbányán.

hirdetés

Mindennapi életünk része az üveg, használati és dísztárgyként körbevesz minket a vizespohártól a tükrön át a művészi értékű alkotásokig sokféle módon és formában. Homok és tűz szülöttje, folyékony és szilárd, alakítható, de öntörvényű. Közel ezerötszáz fokra hevítve zabolázható csak meg, ám ő mondja ki az utolsó szót, habár az ember lehel beléje lelket. Aztán elbűvöl és szolgál minket, s csak elmúltának szilánkjaival ejt rajtunk sebet, addig a lelkünket sokszor megsimogatja.

Ezerötszáz fokon adja meg magát

E varázslatos anyag életébe enged bepillantást a VI. Üveges hétvége a Zengővidéken június 28-30. között Hosszúhetényben, Püspökszentlászlón és Óbányán, ahol péntektől vasárnapig követik egymás az események, melyek sorában kiállítás és emléktúra, üvegfúvás-bemutató és kézműves vásár egyaránt helyet kap.

Művésztársai és barátai szombaton emléktúrával tisztelegnek Jegenyés János üvegtervező iparművész emberi és művészi nagysága előtt. Az Üvegesek útján gyalogolnak végig, Óbányáról reggel fél nyolckor indulva, s a 14,5 km-es távot az üveghuták mentén Kisújbánya, Pusztabánya és Püspökszentlászló érintésével, Hosszúhetényig jutva teszik meg.

A hétvége kiemelt és leglátványosabb programja a püspökszentlászlói arborétumban rendezendő üveg-, régiség és kézműves vásár mellett zajló üvegfúvás-bemutató lesz, melyet a pécsi származású, rendszeresen kiállító művész-tanár, Pattantyús Gergely, valamint az üveg kaméleon-természetét előcsalogatni igyekvő James Carcass üvegművész tart.

Pillanatok alatt kap formát

Vasárnap a püspökszentlászlói búcsúhoz is csatlakozik a rendezvény zarándoklattal, szabadtéri szentmisével és Szent László király püspökszentlászlói szobrának megkoszorúzásával.

Ami a kiállításokat illeti: a budapesti SZIMULTÁN Művészeti Iskola üvegmunkáiból a hosszúhetényi művelődési házban nyílik válogatás 28-án, pénteken 18 órakor, a bemutatott alkotásokat Bukta Norbert festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A hétvégén a helyi Tájház és az Üvegmúzeum kapui is kitárulnak. Óbányán Üvegbe festve – a Kelet-Mecsek gyógynövényei címmel tekinthetők meg azok a munkák, amelyeket Navratil Zsuzsanna grafikus rajzai alapján Nagyné Kőrösi Andrea és a Százhalombattai Sérültekért Alapítvány tagjai készítettek. Tárlatuk szombaton 7-18, vasárnap 14-18 óra között tart nyitva.

A Zengővidék Egyesület szervezésében zajló VI. Üveges hétvége részletes programja megtekinthető a www.hosszuheteny.hu honlapon.