Üzemcsarnok épül a pécsi Déli Ipari Parkban

Több mint másfél milliárdos beruházással teljesen közművesítenek egy területet, és új üzemcsarnokot építenek a Déli Ipari Parkban. A több ezer négyzetméteres ipari csarnokban sok százan dolgozhatnak majd.

Fontos gazdasági kérdésben született döntés a pécsi közgyűlés idei első ülésén: csaknem 1,6 milliárd forintos beruházással közművesítenek egy területet a Déli Ipari Parkban, és egy 2500 négyzetméteres üzemcsarnok, valamint egy ehhez kapcsolódó, 1000 négyzetméteres raktárcsarnok is épül.

A TOP-forrásból megvalósuló program két részből áll: közművesítenek egy 16,5 hektáros területet, amely az M60-as autópályától közvetlenül délre található. Nemcsak a víz-, villany- és gázellátás lesz így megoldott, de kiépítik a csapadékvízelvezető-rendszert is, valamint két új buszmegállót is kialakítanak. Mivel a későbbiekben arra is lehet számítani, hogy további üzemcsarnokok épülnek a területen, így indokolt egy 250 férőhelyes parkolóhely kialakítása is. A közművesítés teljes költsége mintegy 940 millió forint.

Ipari-Park1
Benépesülhet a pécsi Déli Ipari Park

Azonban itt nem áll meg a munka, hiszen a benyújtott pályázat egy 2500 négyzetméteres üzemcsarnok kialakítását is tartalmazza, amelyhez egy ezer négyzetméteres raktárcsarnokot is hozzáépítenek majd, amelyet 2-4 kamiondokkolóval látnak el. Ezen felül egy 500 négyzetméteres iroda is létrejön. Az üzemben több százan is dolgozhatnak majd a későbbiekben, hiszen 150 női és 150 férfi dolgozó számára alakítanak ki szociális helyiségeket. Az üzemcsarnok építésének teljes költsége a közművesítésen túl további mintegy 600 millió forint, így a teljes beruházás értéke meghaladja a másfél milliárdot, ezt azonban teljes egészében a TOP-források biztosítják, a városnak nem kell hozzátennie egy forintot sem. A pályázat benyújtása után a kiviteli tervek idén tavaszra készülhetnek el, az üzemcsarnok várhatóan 2018 első felére állhat készen.

– Az elmúlt időszakban számos befektető érdeklődött a terület iránt, ezen tárgyalások alapján határoztuk meg a csarnok műszaki tartalmát. A létesítmény multifunkcionális lesz, azaz többfajta vállalkozás igényeit is ki tudja elégíteni – fogalmazott Páva Zsolt polgármester. – Ez a beruházás jelentősen javítja Pécs versenyképességét, s segíti azt, hogy még több befektetőt tudjunk Pécsre hívni.

A polgármester szavait nemzetközi és hazai tapasztalatok is alátámasztják, gazdasági szakemberek szerint ugyanis a beruházók egyre inkább kész infrastruktúrát keresnek, ha üzemet akarnak nyitni valahol. Jó példa erre a Harman pécsi befektetése is: az amerikai, hangtechnikával foglalkozó cég az Elcoteq egykori csarnokait vette meg, s mára több száz embernek ad munkát.