Emberölés is van a bűnbanda számláján

Vádat emeltek a baranyai trafikrabló banda ellen. A Baranya Megyei Főügyészség többek között emberölés, emberölés előkészülete, életveszélyt okozó testi sértés bűntette, fegyveresen elkövetett rablások, vagyon elleni bűncselekmények, lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat egy 6 főből álló bűnözői csoport ellen.

hirdetés

A vádlottaknak 2013-ban anyagi nehézségeik voltak, ezért elhatározták, hogy különböző vagyon elleni bűncselekményeket fognak közösen elkövetni. A megállapodásukat követően az első időszakban betöréses lopásokat követtek el – áll a vádiratban. Így tavaly 9 lakásba, irodába törtek be Pécs területén, ahonnan kb. 2,5 millió forint értékben tulajdonítottak el vagyontárgyakat. Mivel a vádlottak a lopásokból nem tudtak nagyot szakítani, ezért elhatározták, hogy Nemzeti Dohányboltokat rabolnak ki. Az ügyészség szerint ezért előzetesen felderítették a helyszíneket, megbeszélték a támadások részleteit, gázfegyvereket, ragasztószalagot, gumikesztyűt, maszkokat, viperákat szereztek be, de volt náluk bozótvágó kés és éles lőfegyver is. Ezután tavaly december és idén január között összesen négy trafikot raboltak ki.

A vádirat szerint a rablást minden esetben az I.r. vádlott követte el . Símaszkban, búvárszemüvegben bement a dohányboltokba, ahol a nála lévő gázpisztollyal az eladókat megfenyegette – két alkalommal rájuk is lőtt –, majd a pénzzel (összesen 730 ezer forinttal) távozott. A többiek pedig figyeltek a bolt előtt, vagy a kocsit vezették.

A trafikrablásokon kívül az ügyészség szerint több erőszakos bűncselekményt is elkövettek. Egy Komló melletti faluban betörtek egy idős nő lakásába; az áldozatot vascsővel verték meg, de mindössze ötezer forintot zsákmányoltak.

A vádlottak egy pécsi ékszerbolt kirablását is eltervezték, amelyhez éles lőfegyvert, hangtompítót, valamint lőszert szereztek be, de mielőtt támadhattak volna, a vádlottakat elfogták a rendőrök.

Varga-Koritár György megyei főügyész közölte: az I.r. vádlottat a fenti bűncselekmények mellett az ügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntettével is vádolja. A férfi korábbi élettársa egy pécsi társasházban takarított, ahol konfliktusba keveredett az ott alvó hajléktalanokkal. A vádlott ezért elhatározta, hogy megveri a hajléktalanokat, akik az élettársának gondot okoztak. 2013 áprilisában két hajléktalant a vádlott vascsővel több alkalommal megütött, amely súlyos, életveszélyes sérüléseket okozott náluk.

A megindult büntetőeljárás során az egyik sértettet szembesíteni akarták a férfival, ezért a vádlott elhatározta, hogy a szembesítést megelőzően a korábban megvert hajléktalant megöli. A szembesítés előtt egy nappal ezért visszament a lépcsőházba, és egy bozótvágó késsel több alkalommal koponyán ütötte az áldozatot, aki belehalt a sérülésekbe – közölte a hatóság.

A Baranya Megyei Főügyészség vádiratában szereplő bűncselekmények közül a legsúlyosabb bűncselekmény életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.