Vádat emeltek a pécsi kosaras botrányban

A Baranya Megyei Főügyészség adócsalás bűntette miatt emelt vádat a Pécsi Női Kosárlabda Kft. ügyében. Az ügyészség szerint 400 millióról állított ki kamu számlákat a két vádlott, akik nyolc év börtönt is kaphatnak, ha a bíróság elítéli őket. A korábbi öt gyanúsított közül csak kettővel szemben emeltek vádat. 

hirdetés

A kft.-vel szemben a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága számvitel rendjének megsértése és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást, miután  Páva Zsolt, Pécs polgármestere a városháza belső ellenőrei által a cég átvilágításáról készített anyagot elküldte az ügyészségnek 2011 őszén.

A most lezárult nyomozás megállapította, hogy az ügyészség szerint a kft. a kosarasokkal olyan munkaszerződéseket kötött, amelyekben minimálbérhez közeli fizetéseket rögzítettek, de a játékosokkal egy úgynevezett szindikátusi megállapodást is kötöttek,  amelyekben a különböző járandóságokat rögzítették.

A vádlottak közül az I.r. vádlott 2007 decemberétől volt a pécsi női kosárlabdacsapatot működtető Pécsi Női Kosárlabda Kft. ügyvezetője, míg a másodrendű vádlott ugyan vezető tisztséget nem viselt a cégben, de a gazdasági döntések meghozatalában komoly szerepet játszott.

A két személy 2007 végén határozta el, hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. megbízási keretszerződést köt a II.r. vádlott egy másik  gazdasági társaságával marketingtevékenység ellátására – állítja az ügyészség.

Varga-Koritár György főügyész közlése szerint ennek a szerződésnek viszont volt a célja, hogy a cég áfáját jogosulatlanul csökkentsék, valamint kijátsszák a kosarasok utáni adó- és járulékfizetési kötelezettséget.

A vád szerint ráadásul a II.r. vádlott cége a megbízási szerződésben meghatározott  marketingtevékenységet nem is végezte el, és azért, hogy mentesüljön az adófizetés alól, valótlan tartalmú számlákat állított ki a vállalkozás, miközben a Pécsi Női Kosárlabda Kft. összesen több mint 400 millió forintot utalt át részére (ebből a játékosoknak is fizettek ki bizonyos pénzeket).  A valótlan tartalmú számlákkal összesen több mint 80 millió forint adóhiányt okoztak a vádlottak a költségvetésnek.

Az ügyészség szerint a vádlottak cselekménye az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettének megállapítására alkalmas, amelynek büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A kosaras cég a NAV adóslistáján is szerepelt nyáron, és a hatóság szerint több mint 100 millió forint adóval lógott nekik a cég. Az ügyben egyébként idén augusztusban a nyomozást lefolytató NAV szóvivője még azt nyilatkozta, hogy az ügynek 5 gyanúsítottja van, velük adócsalás – számvitel rendjének megsértése – magánokirat-hamisítás és más bűncselekmény megalapozott gyanújának közlése történt meg, gyanúsítotti kihallgatásuk is megtörtént akkor.

Mindez az  újabb fejlemény fényében azt jelenti tehát, hogy három gyanúsított esetében nem került sor vádemelésre, ők megússzák a bírósági procedúrát. De a két “megmaradt” vádlottal szemben is a korábbi gyanúsítások közül “mindössze” az adócsalás vádja állt meg az ügyészség szerint.

A Pécsi Női Kosárlabda Kft. tulajdonosa egyébként a botrány kirobbanásakor 49,7 százalékkal Pécs önkormányzata volt, a többségi városi tulajdonú PVSK Női Utánpótlásért Alapítvány 0,3 százalékkal és a Sport, Marketing és Management 2007. Szolgáltató Kft. ötven százalékkal képviseltette magát. A most felszámolás alatt álló cégnek akkor kettős ügyvezetését Jancsó János és Rózsa Gábor látta el.