Együtt mutyiztak a cégnél

A Baranya Megyei Főügyészség költségvetési csalás és vesztegetés bűntette miatt emelt vádat K. J. pécsi vállalkozóval szemben – közölte a hatóság. A Keleti Kft. korábban a városi vízszolgáltató, a Pécsi Vízmű egy részére is bejelentkezett.

hirdetés


Az 1999-ben alapított Keleti Kft. valamikor csak néhány gépet tudhatott a magáénak, de nagyon gyorsan, néhány év alatt felfutott, köszönhetően a szép számmal kapott városi – főként a Pécsi Vízmű Zrt.-től származó – megrendeléseknek. A vállalkozás gépparkja pedig a kétezres évek után már el is érte a kétszázmillió forintot, sőt – sajtóinformációk szerint – még egy belvárosi ingatlanra is futotta. Később, a szocialista városvezetés idején még az is felmerült, hogy a Keleti Kft. tulajdonrészt szerez a Pécsi Vízműben, végül erről azért tettek le, mert tartani lehetett attól, hogy az ügylet miatt vissza kell fizetni a pécsi csatornázásra kapott uniós milliárdokat.

A társaság tündöklésének az adóhatóság nyomozói vetettek véget, akik hosszú hónapokig vizsgálódtak a cég háza táján. A társaság ügyvezető tulajdonosát 2012 nyarán fogták el. A Baranya Megyei Főügyészség most zárta le a nyomozást, s költségvetési csalás és vesztegetés bűntette miatt emelt vádat K. János pécsi vállalkozóval szemben.

Varga-Koritár György főügyész tájékoztatása szerint 2009-től a vádlott valótlan tartalmú fiktív számlákat vásárolt azért, hogy kevesebb adót fizessen. K. J. a két társaságának könyvelésébe 2009-től kezdődően és 2011 között összesen 350 millió forint fiktív számlát helyezett el, mintegy 70 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A vádlott cégei folyamatosan részt vettek a pécsi önkormányzat egyik szolgáltatója által kiírt pécsi és Pécs környéki közműberuházásokban. (A vádiratban ugyan nem nevesítik a céget, de az adott időszakban a Pécsi Vízművel állt kapcsolatban a Keleti Kft.)

Varga-Koritár szerint azért, hogy K. J. cégei a pályázatokat megnyerjék, kapcsolatba került a szolgáltató logisztikai osztályvezetőjével. Ő a pályázatok kiírása előtt tájékoztatta K.J.-t a várható beruházásokról. A vádlott pedig jelezte, hogy melyiket szeretné mindenképpen elnyerni, majd ebben segédkezett neki az osztályvezető, aki ezért pénzt kért. A vádirat szerint 2011-ben és 2012-ben 24 pályázatot nyert el ily módon a vállalkozó.

A Baranya Megyei Főügyészség K. J.-t – többek között – különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és vesztegetés bűntettével, míg az érintett szolgáltatócég osztályvezetőjét bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja. A bűncselekmények büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés.

 • kakas

  A volt logisztikai osztályvezető feleségével együtt jól meg szedték magukat, undorító hogy még mindig vezető állásba dolgoznak.!!!

 • hm

  Miért van olyan érzésem, hogy ez most azért ügy, mert megint az elődök nyertek???

 • Pontosan

  Elnézést, ez lemaradt….

  4) Az érintett időszak 2011-2012 már a Tettye Forrásházat érintő időszak

 • Pontosan

  1) 2009 után a Pécsi Vízmű nem írt ki pályázatokat, főleg nem 24-et
  2) Az említett kolléga soha nem volt logisztikai osztályvezető a Pécsi Vízműnél, 2009 októberét követően pedig alkalmazott sem volt
  3) Az említett kolléga 2010-től a Tettye Forrásháznál volt logisztikai osztályvezető (ezt megelőzően kivitelezési osztályvezető) az előzetesbe helyezéséig, ezt követően más pozícióba került.

 • lala

  Szágíny, mikó kijött a kóterbő, rögtön lett új merdzsó

 • RSZI

  A logisztikai osztályvezető nem csak a Tettyénél volt ebben a pozícióban? És mi van a sálas emberrel ?

 • Pécsi

  Milyen igazgató dolgozik a Forrásháznál ma is?

 • Tanácsadó

  Marha Keleti nemhogy bejelentkezne Felcsutra!

 • Pécsi

  2011 és 2012-ben már Tettye Forrásház volt és az igazgató ma is ott dolgozik. Azért az durva hogy fideszes mutyit a szocikra ken az újságíró

 • Pécsi

  24 pályázatot nyert el 2 év alatt, jelezte, hogy melyiket szeretné: ugyan ez megy most is a Közgéppel, csak ők jóval többet nyertek, nagyobb összegben. És gondolom, hogy pénz is több megy zsebbe.
  Most pedig még pályázatokat sem irnak ki, ill. kizárólag egy cégre szabják. csak most narancssárga a divatszin, akkor meg a piros volt.