Vadkárra is fizet majd a kötelező?

A legrosszabbra is fel kell ilyenkor készülni

Jövőre már nem kell rohangálni külön biztosítókhoz, ha elcsapunk egy úton átvágtató vadállatot, ugyanis a vadkárbiztosítás nemsokára a kötelező gépjárműbiztosításba is bekerül. De tényleg ilyen gyakoriak az ilyen esetek? 

hirdetés

Egyre több a nyári vadgázolás az utakon, ezért a tervek szerint jövőre a kötelező gépjárműbiztosítást kiterjeszthetik a vadkárokra is. A vadkár-biztosítást az új vadgazdálkodási törvénybe iktatják majd, így pedig nem szükséges az ilyen ügyekben felkeresni azt az egyetlen hazai biztosítócéget, akik vadkárokkal is foglalkoznak.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke szerint Európában ez a megoldás már több országban is sikeresen működik. Ilyen vadkárra vonatkozó biztosításra a casco részeként is szert tehetnének az autósok, ha viszont nem kötnek cascót, akkor számukra lehetővé kell tenni, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon belül köthessenek vadgázolásra is biztosítást.

A legrosszabbra is fel kell ilyenkor készülni
A legrosszabbra is fel kell ilyenkor készülni

A vadkárbiztosítással tehát úgy tűnik nem lesz gond, épp ezért érdemes megnézni, hogy milyen gyakoriak ezek a balesetek, és mit lehet tenni, ha bekövetkeznek.

Pécsen 2015 első félévében a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint körülbelül 20-25 bejelentett vadgázolásos eset történt. Ennél jóval nagyobb lehet a szám valójában, hiszen a rendőrséghez csak az olyan esetekben kell bejelenteni a vadak elütését, ha valaki megsérül. Ilyenkor  a nyomok megőrzéséről is gondoskodni kell. Egyébként a gázolást a vadászoknak és a biztosítóknak kell csak bejelenteni.  Csak kisétálnak az útra

Csak kisétálnak az útraA vadbaleseteket szinte lehetetlen kivédeni, közölte lapunkkal a rendőrség, azt azonban hozzátették, hogy ha a sofőrök kellő óvatossággal vezetnek, az mindenképp segíthet megelőzni az ilyen eseteket.

A vadak egyébként kora reggel és szürkületkor, illetve sötétedés után a legaktívabbak, ezért a balesetek nagy része is ilyenkor következik be, tehát ilyenkor érdemes kicsit jobban odafigyelni.

A legveszélyesebb helyek nyilván Pécs közelében is azok, ahol a vadveszélyt jelző KRESZ-tábla kint van. Az olyan ismeretlen szakaszokon pedig, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek átrohanó vadakra, a „terep- és a természeti viszonyok alapján” célszerű megítélni, hogy várható-e az úton veszélyt jelentő vadak hirtelen megjelenése – figyelmeztet a rendőrség.

Ha esetleg olyan szerencsések és szemfülesek vagyunk, hogy időben kiszúrjuk az autónk előtt átvágtató állatokat, érdemes a lefékezés után várni egy ideig, hiszen egymás után akár több vad is érkezhet az útra.