Vadkamerákat is bevet a Biokom az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében

Csak az előző évben 3000 köbméternyi illegális hulladékot kellett összegyűjteni a Biokomnak Pécsett, amely 10 milliónál is nagyobb pluszköltséget jelentett a városi cégnek. Most új módszereket is igyekeznek bevetni a tiltott hulladéklerakó helyek végleges felszámolására. 

Az illegális hulladéklerakás sajnos egy nagyon is jelenlévő probléma Pécsett. Bár aki a hulladékgyűjtők helyett azok mellé dobja szemetét, az szabálysértést követ el, sokak számára ez sem visszatartó erő. Ráadásul nem elég, hogy mindez rombolja a környezetet, a Biokom számára is rengeteg plusz feladatot és költséget jelent.

– Folyamatosan számoljuk fel a gyűjtőedények környezetében, illetve az egyéb, főként városszéli területeken kialakuló kisebb illegális hulladéklerakatokat – mondta el a PécsMa.hu-nak a Biokom sajtómunkatársa, Mészáros Rita. – Munkatársainknak sajnos van dolguk, hiszen csak 2020-ban

mintegy 3000 köbméter szemetet gyűjtöttek össze ezekről a helyekről.

Azt se feledjük, hogy mindez komoly többletköltséget jelent a társaság számára. Csak a tavalyi évben több, mint 15 millió forintos pluszforrást igényelt az illegális lerakók felszámolása, amit akár az utak, járdák karbantartására, vagy játszóterek felújítására, fejlesztésére is fordíthattunk volna.

Mészáros Rita azt is hozzátette, hogy sok esetben olyan, mintha nem is végezték volna el a munkát, hisze miután egy-egy helyszínt megtisztítanak a Biokom munkatársai, pár nap után a szemét „újratermelődik”. Több olyan gócpont is akad a városban, ahol ez a jelenség hatványozottan is jelen van. Ilyen a csertői gyűjtőponton lévő konténer környéke, az Edison utca – Gomba utca kereszteződése, a Magyarürögi út – Park utca találkozása valamint a Donátusi út végén lévő trafóállomás környéke.

A Biokom mindeközben a nagyobb illegális hulladéklerakókat is igyekszik felszámolni. Az utóbbi hónapokban a Pécsi Ellátó Központtal (PEK) és a Pécsi Vagyonhasznosítóval (PVH) közösen a Kórház utca 6. környékét szabadították meg közel 17 tonnányi szeméttől, István-aknán 3,5 tonna, a Pécs-Romonya összekötő úton pedig csaknem 10 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze a városi cég munkatársai. Ennél is nagyobb munka volt viszont a PEK-kel együttműködve Györgytelepen összeszedett 47,5 tonna illegális hulladék, illetve az, hogy

a „Tisztítsuk meg az országot” pályázat keretében az egykori Zsolnay focipálya környékéről eltüntettek 6719 tonna szemetet!

– Egyértelműen megfogalmazott célunk, hogy visszaszorítsuk az illegális hulladéklerakást – árulta el Mészáros Rita. – Ennek érdekében vadkamerákat szereztünk be, ezek beüzemelése már zajlik. A rendszeresen újratermelődő lerakókhoz kerültek, kerülnek ki, figyelemfelhívó táblákkal együtt. A kamerák üzemeltetését a Pécsi Közterület-felügyelet végzi, a felvételek alapján így a hatósági intézkedést is ők kezdeményezhetik majd. Hamarosan tucatnyi helyen lesznek jelen a kamerák városszerte.

Végezetül a Biokom sajótómunkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy Pécsett egyre bővül a házhoz menő szelektív hulladékszállítási rendszer, amely már a város ingatlanjainak 90 százalékánál elérhető. A hulladékgazdálkodási közszolgáltató, a Dél-Kom Nonprofit Kft. több problémás szelektív gyűjtőszigetet számolt fel, és váltotta ki a házhoz menő gyűjtéssel. A fajtánként külön gyűjtött hulladék pedig – szelektíven gyűjtött papír, műanyag, üveg, feleslegessé váló elektromos tárgyak, eszközök, lomok, valamint személygépjármű-gumiabroncsok és veszélyes hulladékok – a három városi hulladékudvar bármelyikében leadható.