Vagyonok úsznak el a fesztiválmámorban!

A Balaton Soundon nagyon megy a buli minden évben

Jönnek a nagy hazai fesztiválok, jönnek az egyhetes bulik, és jön velük a nagy nyári költekezés is! 

hirdetés

Valószínűleg a sör lesz a legkifizetődőbb és leginkább költséghatékony italválasztás idén a legnagyobb hazai fesztiválokon. Az üdítők ugyan olcsóbbak lesznek, mint a malátalé, de egyrészt a fesztiválozók tetemes többsége nem kólát fog inni a monumentális bulik során, másrészt pedig az, hogy valami olcsó a Szigeten, vagy mondjuk a Balaton Soundon, nagyon relatív.

Ennyi ember mennyi pénzt hagyhat a Szigeten? (fotó: sziget.hu)

Aki tehát a Szigeten az elmúlt két évben csak sörözött, egész jól megúszta, hiszen 650 forint volt egy korsó csapolt Dreher, ami még budapesti árviszonylatban is elég kedvezőnek számít. Egy dobozos Dreher viszont már 740 forint volt, azt viszont nem értjük, hogy ki az, aki inkább ezt a sörformátumot választja a közel száz forinttal olcsóbb verzió helyett. A Balaton Soundon egyébként súlyosabb a helyzet, 2015-ben és 2016-ban ugyanis 4 deci csapolt Heineken volt 600 forint, egy szintén 4 decis dobozos Heineken pedig 750 forint. Egy sör viszont nem sör, fesztiválokon meg aztán végképp nem az.

A közös költekezés összehozza az embereket (fotó: sziget.hu)

Ha – nagyon nagyvonalúan – azt feltételezzük, hogy mondjuk valaki csak napi 5 sört iszik meg a Szigeten, az azt jelenti, hogy egy nap alatt 3250 forintot ölt a nedűbe. Egy hét alatt ez 22750 forint, ami csak kicsivel több, mint a 21 ezer forintos napijegy. A hetijegy viszont idén 99 ezer forint. Tehát, ha egy hétig csak sört fogyasztunk a Szigeten – ahol várhatóan ugyanezek a hatóságilag fixált árak lesznek idén is – akkor már búcsút is mondhattunk több mint 120 ezer forintnak.

A Balaton Sound heti, azaz ötnapos bérletára 68 ezer forint, ha pedig ehhez hozzáadjuk a napi ötszöri sörfogyasztás árát (3 ezer forint öt napon keresztül), akkor már 83 ezer forintnál járunk.

A Balaton Soundon nagyon megy a buli minden évben (fotó: sziget.hu)

A Szigeten a borosoknak mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, hiszen minden kínált bor decije 400 forint. És akkor még nem is ittunk tömény szeszeket. A Szigeten és a Balaton Soundon lényegében minden égetett szesz 1050 forint (néhány ital 1250), ami olcsóbb, mint mondjuk a pécsi belvárosi trendi helyeken. Tehát tök mindegy, hogy jóféle tequilát, pálinkát, vagy Unikumot gurítunk le. Az viszont nem, hogy mennyit, hiszen két 4 centes felessel már el is értük a napi öt sörnek megfelelő kiadásunkat. Ugyanakkor, ha kettő helyett mondjuk három töményet iszik valaki egy nap, akkor azt már feltehetően nem izgatják financiális kérdések. Ez lehet a jó irány, ha nem akarunk keseregni. Csak a vicc kedvéért: ha valaki heti hétszer 5 pálinkát letol a Szigeten, az 51499 forintot ivott meg, de erre legalább biztos, hogy nem emlékszik.

Nem árt azonban enni sem egy fesztiválon. A fesztiválételek árai sokkal szabadabban mozognak, mint a piák esetében, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján a Szigeten például simán be lehet lakni 1500-2000 forintból, már ha meleg ételt és nem a Sziget Szupermarketben vásárolt parizert és zsömit fogyasztja az egyszeri fesztiválozó. Utóbbi megoldás egyébként jócskán olcsóbb, mint egy bödön indiai, vagy egy burger krumplival, esetleg egy 1990 forintos csirkés szendvicsmenü. Ha valaki jót akar enni a Szigeten, az azt jelenti, hogy egy héten keresztül napi szinten 2 és 6 ezer forint közötti összegeket fog kiadni (tegyük fel, hogy valaki háromszor étkezik).

Íme a tavalyi Sziget pia-árlistája:

Ha tehát veszünk egy hetijegyet Szigetre, minden nap iszunk sört, bort, pálinkát, és még rendesen kajálunk is, akkor a százezres bérleten felül még minimum másfélszer annyit hagyunk ott. Nyilván, az élményekért megéri bulizni a fesztiválon, de ezeket az árakat elnézve, inkább csak a külföldieknek, akik már amúgy is a Sziget célközönségének számítanak. Hasonló a helyzet a Balaton Sounddal is, ami azért olcsóbb csupán, mert mindössze 5 napig tart. Viszont legalább lehet kapni 14 ezer forintért fesztiválsapkát, és 10 ezer forintos fesztiválpulcsit (ezek tavalyi árak), szóval ha nem költöttünk eleget jegyre, szeszre, ételre, akkor irány az ajándékbolt.

Nyilván vannak a fentieknél olcsóbb és kisebb magyar és külföldi fesztiválok is, de senkit nem akarunk lebeszélni a Balaton Soundról és a Szigetről. Hatalmas élmény végignyomni egy ilyen non-stop bulit, de tény, hogy a koncertek élményei mellett sokáig fogunk emlékezni az üresen tátongó bukszánk látványára is.

De ott van például az éppen zajló Fishing on Orfű, amit még talán a kispénzű fesztiválozók is megengedhetnek maguknak. Az ötnapos bérlet 20 ezer forintból megvan, a sör korsója mindössze 500 forint, a rövid piák 700 forintba fájnak, a kisfröccs 350 forint, és ráadásul még vannak olcsó kaják is, például az 500 forintos hot-dog, de persze lehet nagyobbat, finomabbat, drágábban is enni. A fenti két hatalmas fesztivállal szemben a Fishingen a csórók is jól el tudnak bulizni.