Vajon mi lesz nyitva most vasárnap Pécsen?

Az Árkádban csak 15-én nem fogunk tudni vásárolni

A parlament kedden dönthet arról, hogy visszaállítják a korábbi, megszokott rendet, azaz vasárnap újból nyitva lesznek a boltok és kereskedelmi egységek. Sokak szerint győzött a “józan ész”, viszont vannak, akik nem örülnek a változásnak.

hirdetés

Megosztotta az embereket a kormány azon lépése, amelynek köszönhetően tavaly betiltották a kereskedelmi egységek vasárnapi nyitvatartását. A parlament kedden azonban megváltoztathatja ezt a döntést, így vasárnaptól akár már megint korzózhatunk a nagy bevásárlóközpontokban éppúgy, mint a kiskereskedelmi üzletekben.

Költhetjük a pénzt vasárnap is!Költhetjük a pénzt vasárnap is!

Posted by PécsMa.hu on Monday, April 11, 2016

 

Ágai Tamás, a pécsi központú Tom Market kereskedelmi lánc tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, hogy számukra nem biztos, hogy előnyös lesz az újbóli vasárnapi nyitvatartás.

– Az éremnek két oldala van: az egyik az emberi tényező. Ebben az esetben fontos, hogy a munkatársak otthon tudjanak lenni vasárnap a családjukkal, ez pozitív döntés volt a kormány részéről. A másik a gazdasági szempont. Hogy a vasárnapi zárva tartás a kiskereskedelem egészét tekintve mennyire volt előnyös, azt én nem tudom megítélni, de a Tom Market vasárnap is nyitva tartó üzleteiben megnőtt a forgalom a szabályozás életbe lépése után. A mostani lépés hatására nagy valószínűséggel vissza fog esni ez az extra forgalom, ezért minket ilyen szempontból gazdaságilag biztosan negatívan fog érinteni – fogalmazott a szakember.

Kerestük a Pécsen több mint száz üzletnek helyet adó Árkád Pécs centermenedzserét is. Martits Balázs azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mondván, a bevásárlóközpontot üzemeltető ECE Projekt Management még nem alakította ki álláspontját ebben az ügyben.

Máshova mennek...
Marad a tömeg?

A médiamegkeresésekre reagálva a nagyobb áruházláncok közül nem mindegyik alakította már ki álláspontját. A Tescónál vizsgálják a lehetőségeket, az Aldi és a Lidl a hatályos jogszabályoknak megfelelően fogja ezentúl is nyitva tartani boltjait, a Spar pedig a vásárlói visszajelzések alapján dönt majd arról, hogy mely üzleteik fogadnak majd vásárlókat a hét utolsó napján.

A kiskereskedelmi szektorra vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalma egy éve van érvényben, ami jelentősen megosztotta a társadalmat. A kormány szerint sokan ellenezték, és nem kevesen próbáltak politikai tőkét kovácsolni magunknak a bevezetett törvény kapcsán.

A szabályozás bevezetését a kormány azért támogatta, mert egyetértett azzal az alapelvvel, hogy vasárnap senkit se lehessen munkára kényszeríteni.

– A kormány számára 2015-ben ezzel párhuzamosan fontos cél volt, hogy a kiskereskedelmi forgalom ne csökkenjen, a foglalkoztatottság nőjön, és a forgalom a multinacionális cégek felől a kisebb kereskedelmi egységek felé terelődjön – olvasható a visszavonásról szóló törvényjavaslat indoklásában, amely szerint ezeket a célokat sikerült elérni, hiszen a kiskereskedelmi szektorban 2015 márciusa óta egyetlen munkavállalót se lehetett munkavégzésre kényszeríteni.

A dokumentum szerint a kiskereskedelmi szektor forgalma 2015-ben 5,6%-kal, tehát az átlagos gazdasági növekedés mértéke fölött emelkedett. A szektor növekedése 2016 januárjában és februárjában folytatódott. A kiskereskedelmi forgalomban a 2500 nm feletti üzletek piaci részesedése némileg csökkent, az ennél kisebbeké pedig nőtt. A kiskereskedelemben dolgozó alkalmazottak száma 2015-ben éves átlagban több mint 3000 fővel növekedett, azaz többen dolgoztak az ágazatban az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor még mindig munkaerőhiány van az ágazatban, idén márciusban több mint hatezer be nem töltött álláshelyet tartottak nyilván.