Pécsen is visszalépnek Bokros miatt?

Nem volt unalmas a hétvége, Budapesten két főpolgármester-jelölt is visszalépett Bokros Lajos, a MoMa vezetője javára. Előbb Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos, a baloldali összefogás jelöltje, majd Magyar György ügyvéd döntött úgy, hogy mégsem méreti meg magát a választáson. A Pécsma.hu által megszólaltatott pécsi polgármesterjelöltek egyike sem kíván egyelőre visszalépni más civil aspiráns számára, bár például Tukora Gábor, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) jelöltje “szívesen várja” a felajánlásokat a maga javára.

hirdetés

Falus Ferenc és Magyar György visszalépésével jelentősen megnőtt a fővárosban Bokros Lajos, a MoMa vezetőjének támogatása. Pécsett azonban egyik – kisebb pártok és szervezetek által támogatott – jelölt sem szándékozik visszalépni a megméretéstől.

Kovács Ágnes, a félbaloldal jelöltje kérdésünkre elárulta, szó sem lehet a visszalépéséről.

– Úgy gondolom, hogy majdnem a teljes baloldalt én képviselem Pécsett, így visszalépésekről nincs és nem is lesz szó. Budapesttel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy ez azért pozitív, hiszen ott az a cél, hogy baloldal ne tagozódjon, ezt nyilván felismerték és igyekeznek is kihasználni. Ez Pécsett nem aktuális kérdés.

Más kérdés, hogy a MoMa önmagát jobbközép, konzervatív pártnak tartja.  Tukora Gábor, a MoMa pécsi polgármesterjelöltje amondó, már számított arra, hogy ez a fővárosban megtörténik. Pécsen nem várja ugyanezt, bár szívesen várja a felajánlásokat a maga javára…

bokros_(7)

– Rendkívül örülök, sőt, igazából már számítottam is arra, hogy ez hamarosan bekövetkezik. Bokros Lajos személye hozza ezt a fajta támogatottságot, és nem feltétlenül az az általa képviselt párt, ezt be kell vallani. Pécsen nem látom az esélyét, hogy bárki is visszalépjen egy másik jelölt javára. A MoMa közgyűlése augusztus 9-én elfogadott álláspontja szerint – mivel mi most indulunk először választásokon – nekünk szükségünk van arra, hogy megmérettessük magunkat Pécsen is. Egyetlen jelöltünk sem fog visszalépni, de természetesen mi is elfogadjuk bárki támogatását, ha visszalépnek a javunkra.

Szintén kizárja visszalépésének lehetőségét Haraszty Gábor független jelölt, aki nem lát olyan pártot vagy szervezetet, amellyel azonosulni tudna.

– Én a pécsiek által kerültem a polgármesterjelölti pozícióba, tehát nem pártok és egyéb szervezetek támogatásával. Úgy érzem, hogy a pécsiekkel szemben lenne inkorrekt és becstelen, ha visszalépnék bárkinek a javára is. Én komolyan gondoltam a függetlenséget, s nem taktikai megfontolásokból indultam így . Nem szándékozom tehát visszalépni senki javára, mivel egyetlen párt és szervezet sem képviseli azokat az értékeket, amelyeket én függetlenként fel tudok ajánlani.

Kerestük Kővári Jánost, az ÖPE polgármesterjelöltjét is, felmerült-e benne a gondolat, hogy felajánlja visszalépését akármelyik másik civil szervezet számára. A politikus szűkszavúan csak annyit mondott, hogy nem kíván lemondani a polgármesteri jelöltségéről, hiszen azért is indult el, mert komolyan gondolja a megmérettetést.

(Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Gyimesi Gábor, a Jobbik és Keresztes László Lóránt, az LMP polgármesterjelöltje azért nem került be válogatásunkba, mert mindhármójuk mögött komoly és töretlen párttámogatás áll.)

 

Fotó forrása: mno.hu