Zsolnay: erőszakos felvásárlási kísérlet?

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t. A kabinet abban az esetben hoz ilyen döntést, amikor csőd- vagy felszámolási eljárás indul egy cég ellen. A pécsi gyár vezetősége megdöbbent a lépésen.

hirdetés

Cséplő Petra, a Zsolnay-gyár igazgatóságának elnöke elmondta, nem érti a Közlönyben megjelent rendeletet, hiszen nincs tudomásuk arról, hogy a Pécsi Törvényszékre bármiféle csőd- vagy felszámolási kérelem érkezett volna.

Szerinte a tulajdonosok a várossal kötött szerződések szerinti tőkeemeléseket végrehajtották, a munkahelyeket megtartották, az exportot és az abból eredő árbevételeit folyamatosan növeli, ezért nem is áll fenn csőd- vagy felszámolási helyzet.

Ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy az elmúlt hetekben erőszakos kivásárlási szándék nyilvánult meg a gyárral szemben, amelyet egy más tevékenységi körű építőipari cég kezdeményezett egy korábbi fejlesztési hitellel kapcsolatos követelés megvásárlásával.

– A gyár sok évvel korábbi keletkezésű és a Magyar Fejlesztési Bankkal megkötött fejlesztési hiteleinek jelenleg is folyamatban lévő hitelkonszolidációs eljárásába durván beavatkozva követelésvásárlási ajánlattal élt egy, a gyárat és a 2016. évre már láthatóan kedvezően mutatkozó piacait megszerezni kívánó, nem porcelán- és pirogránit-gyártási főtevékenységű építőipari cég, aki egyebekben vételi ajánlatot is tett korábban a Pécs Holding Zrt. kezében lévő Zsolnay-részvényekre.

Cséplő Petra feltette a kérdést, hogy milyen magyar üzleti jogbiztonság az, hogy egy normálisan működő, ráadásul Hungrikum-címmel védett, örökségvédelemmel érintett Zsolnayt csak úgy el lehetne venni annak működtetőjétől?

– A több mint kétszáz pécsi munkahely megszüntetésének felelősségét melyik pécsi városvezető fogja ezek után viselni, ha egy budapesti vagyonfelügyelő a bezárásról dönt? Mi lesz a Zsolnay jövője?  Nagyon szeretnénk kérdéseinkre választ kapni, ahogy talán a pécsi polgárok többsége is így gondolja – mondta.

A városháza a megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy “Pécs városa minden olyan döntést támogat, amely a Zsolnay-gyár biztonságát szolgálja”.