A választás időpontja megvan, április 8-án tartják az általános országgyűlési voksolást. Addig azonban sok minden történik, összeszedtük a legfontosabb információkat!

hirdetés

Áder János köztársasági elnök kitűzte az országgyűlési választás időpontját, az már biztos, hogy április 8-án mehetünk szavazni.

Február 9-e és 19-e között a Nemzeti Választási Iroda értesítőt küld a szavazópolgároknak, hogy felkerültek a szavazóköri névjegyzékbe. Ezt az kapja meg, aki legkésőbb a szavazás napját megelőző ötvennyolcadik napon a szavazóköri névjegyzékben szerepel.

Március 5-éig ajánlhat képviselőjelöltet az adott választókerületben élő, értelemszerűen szavazójoggal bíró polgár. Fontos tudnivaló, hogy már nincs kopogtatócédula, egy ember akár több jelöltet is támogathat aláírásával, viszont egy jelölt csak egyszer támogatható. (Azaz egy polgár X, Y, Z jelöltet is támogathatja, de nem írhat alá többször mondjuk Z jelöltnek.) Ahhoz, hogy egy induló ténylegesen képviselőjelöltté váljon, legalább 500 támogatásra van szüksége.

4 választókerület van Baranyában, ebből kettő érinti Pécset: a baranyai 1-es és a baranyai 2-es számú. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint a baranyai 1-es (amely többek között a pécsi Kertvárost, a belvárost és a Mecsekoldalt is magában foglalja) 99 szavazókörre oszlik, itt lehet leadni a voksokat. Az 1-es választókerületben a jelenlegi adatok szerint 78 812 választópolgár szavazhat. A 2-es választókerület (amely többek között a pécsi Uránvárost, Komlót és Kozármislenyt is magában foglalja) kereken 100 szavazókört tartalmaz, a mostani adatok szerint 78 627 polgár szavazhat majd.

Március 31-éig lehet kérni a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt: ezt az igényelheti, aki a voksolás napján külföldön tartózkodik. Ezt a www.valasztas.hu oldalon, vagy levélben, illetve személyesen a helyi választási irodánál lehet kérelmezni.

Április 6-án 16 óráig van arra mód, hogy valaki bejelentse, a voksolás napján belföldön, de nem a lakóhelyén szavazna (mert éppen nem lesz otthon, valamilyen okból más településen kell lennie.)

Április 8-án zajlik maga a voksolás 6 és 19 óra között. Mindenki két szavazólapot kap, az egyiken az egyéni jelöltek, a másikon az országos listán szereplő pártok, szervezetek közül lehet választani – érvényesen 1-1 indulóra lehet voksolni.