Valódi kincseket dobálnak ki a pécsiek

Lakcímkártya, jogosítvány, pénztárca, sérült ékszerek. Talán nem is gondolnánk arra, hogy mindezen értékes dokumentumok és tárgyak nagy számban találhatók meg – a szelektíves kukákban. A Kökényi Regionális Hulladékkezelőben (RHK) heti szinten lelnek ilyen tárgyakra a Biokom munkatársai.

A Biokom által üzemeltetett kökényi válogatóműben a szelektíven gyűjtött hulladékokat válogatják szét. Az üzembe érkező hulladékot a süllyesztett szalagra hordják fel, amely elindul a válogató kabinba, ahol a szalag mellett dolgozó munkatársak gondosan szelektálják a hulladékot. Hetente akár több – egykor valakinek fontos és értékes -, oda nem való tárgyra bukkannak.

– Van, amikor egy hét alatt akár egy tucatnyi lakcím-, bankkártyát, TB- és adókártyát, jogosítványt valamint pénztárcákat találnak a kollégák. Arra is volt már példa, hogy valakinek az összes irata innen került elő – mondta Lóczi Szidónia, a Biokom sajtófelelőse.

Ugyanakkor nem csupán a mindennapi életünk során használt és szükséges iratok, dokumentumok kerülnek a süllyesztőbe, hiszen leltek már nyakláncokra, karórákra, laptopokra, eredeti gyári csomagolásban levő mobiltelefonokra (amiket talán menekülő tolvajok hajíthattak bele), de kisebb műtárgyak, sérült vagy ép festmények is előkerülnek a papír- és műanyagkupac alól.

vesszomotor - g
Legutóbb egy vesszőből készült motor került elő.

– Igyekszünk minden iratot a rajta lévő címre postai úton eljuttatni. Ha nincs rajta cím, akkor név alapján rákeresünk, illetve utánanézünk az internetes közösségi oldalakon. Ha például az illető regisztrált Facebook-használó, akkor írunk neki, hogy megtaláltuk az okmányait. Sajnos olyan is előfordult már, hogy bűncselekményre utaló tárgyakat találtunk, ez esetben természetesen azonnal értesítettük a rendőrséget.

Az iratok tulajdonosait nem minden esetben találják meg, vagy nem tudják őket egyértelműen beazonosítani. Ilyenkor a talált iratokat leadják a hatóságnak, ahol megőrzik őket.