Valóságos erdő lesz Pécsből!

Mintegy 8000 fát ültetnek idén Pécsett, az első egyedeket csütörtökön tették a földbe a keleti városrészben. Nemcsak az utak mellé kerülnek növények, több helyen kis ligeteket alakítanak ki.

hirdetés

Ahogy arról már beszámoltunk, újabb nagyszabású fásítási program indul el idén Pécsett, az első faültetések csütörtökön reggel kezdődtek a keleti városrészben, a Szeptember 6-a téren. Oszoli Dénes, a terület önkormányzati képviselője elmondta, ott egy ligetes területet alakítanak ki, körülbelül 35 facsemetét ültettek el. Érdekesség, hogy a négy fajta – feketedió, juhar, ostorfa és vadalma – különböző nagyságúra nő majd, és így egy négyszintes lombkoronás liget jön majd létre. A területen, a házak között akár gyerekek is játszhatnak majd a fák árnyékában.

faültetés meszes, hl07
Kis ligetet alakítanak ki a házak között

Oszoli Dénes hangsúlyozta, a mostani akció egy nagyszabású program része, hiszen idén nem kevesebb, mint 8000 fát ültetnek el Pécsett a tervek szerint. Ebből nagyjából 1500 egyed kerül a keleti városrészbe, és mint Nagy Ervin főkertész vázolta, komoly mennyiségű fát ültetnek el Uránvárosban és Kertvárosban is.

faültetés, meszes, hl01
Oszoli Dénes és Nagy Ervin is segített az ültetésben

Nagy Ervintől azt is megtudtuk, a városban sok helyen balesetveszélyes fákat kénytelenek kivágni a szakemberek, ezek számát azonban regisztrálják, a mostani ültetések révén a fapótlási kötelezettséget is teljesíti a város. Oszoli Dénes azt is hangsúlyozta, a faültetések során sokszor közfoglalkoztatottak is értékteremtő munkához jutnak. A most elültetett fák már a városi Csemetekertben nevelődtek, ez a létesítmény szintén nagy segítség a fásítási munkákban.

Nagyon szeretik a zöldet a városrészben
Nagy Ervin főkertész elmondta, a keleti városrészben nagy hagyománya van a faültetésnek, az ott élők mindig is szerettek zöld környezetben élni. A mostani ültetés közelében például olyan fák állnak, amit a keleti városrészben élők körülbelül hatvan esztendeje ültettek. Ezek a fák azóta már elöregedtek, komoly ápolási munkákra szorulnak, így a mostani új csemeték fontos utánpótlást jelentenek.

 

  • Bence Illes

    Ezen a környéken lakok, s rendkívül sokat panaszkodnak az itteniek, hogy ezek az “emberek” miatt az ingatlanok értéke rendkívül mértékben csökkentek, a Zsolnay negyed is sokkal felkapottabb lenni. Nem hiába mondják, hogy innen kezdődik Mordor. :/

  • Benjámin Kurilla

    Egyet értek. Az is fontos. Pár hónapja amikor ki akarták költöztetni az egyik, illegálisan ott lakó, családot, az a renegát képviselőnő megakadályozta ~

  • Bence Illes

    Ez tényleg marha jó, s csak így tovább, de jóval fontosabb lenne végre a Balokányt teljesen kipucolni és felújítani, meg a környék putrijait lerombolni. Zsolnay-negyed környéke gyönyörű városrész lehetne.