Kevesebb szakon lehet tanulni Pécsen

A forgalmas karokon több a besurranó is...

A másfél év múlva kezdődő egyetemi tanév sok változást hoz az érintettek számára. Jelentősen átalakul a felsőoktatási szakképzések rendszere, számos alap- és mesterképzés szűnik meg – vagy éppen létesül. A Magyar Közlönyben már korábban megjelent a felsőoktatásban szerezhető képesítésekről szóló kormányrendelet. A PTE-n több alap- és mesterképzés, valamint felsőoktatási szakképzés is megszűnik vagy átalakul. A legfontosabb változásokat mutatjuk be.

hirdetés

Múlt vasárnap kisebb demonstrációt tartottak a budapesti Kossuth téren több tucat szak 2016-os megszüntetése és a felsőoktatás átalakítása ellen. A kormány tervei szerint összesen 21 alapszak, 37 mesterszak és két osztatlan képzés szűnik meg a 2016-os tanévtől kezdődően a felsőoktatásban.

A legnépszerűbb alapképzések közül megszűnik az andragógia (helyette teljesen új képzés, a közösségszervezés indul), a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok, viszont továbbra is várja a hallgatókat a kommunikáció és médiatudomány, valamint a nemzetközi tanulmányok alapképzés. A politológia alapszakot felváltja a politikatudományok elnevezésű képzés.

egyetemisták
Több tucat képzés szűnik meg – igaz, újak is lesznek.

Ez utóbbiak érintik a Pécsi Tudományegyetemet is, hiszen mind az andragógia, mind a politológia a legnépszerűbb képzések közé tartoznak az universitason. Az andragógiai képzésnek helyet adó FEEK vezetőit nem érte váratlanul a lépés, korábban már felkészültek a várható változásokra. A FEEK és a szekszárdi Illyés Gyula Kar összeolvadásából létrejövő új fakultáson továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak majd a felnőttképzési programokra.

Megnyugodhatnak a kommunikáció képzést féltők is. Bár eredetileg megszüntették volna a kommunikáció- és médiatudományi képzést is, ez végül lekerült a napirendről.

A Pécsi Tudományegyetemen az alapképzések területén megszűnik az andragógia (helyette közösségi szervezés néven indul képzés), a szabad bölcsészet alapszak szakirányai (a szak maga marad), a politológia (helyette politikatudományok képzés indul). Nem lesz társadalmi tanulmányok, rekreációszervezés- és egészségfejlesztés (ez a sport-rekreációszervezés szakiránya lesz), valamint a kerámiatervezés (ami a tárgyalkotás szak szakiránya lesz).

Változás lesz még a testnevelő-edző képzésen (helyette edző szak lesz), valamint a sportszervező (helyette sport-rekreációszervezés), az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus (helyette orvosi diagnosztikai analitikus) és az ének-zene (helyette zenekultúra) szakokon.

A mesterképzést illetően megszűnik Pécsen a szerkezettervező-építészmérnöki és a belsőépítész környezettervező művész irány, az informatikus könyvtáros képzés helyett pedig könyvtártudományi képzésen lehet továbbtanulni.

A felsőoktatási képzések új rendszere IDE KATTINTVA olvasható

Változások a felsőoktatási szakképzésben is

A 2016/2017-es tanévre a felsőoktatási szakképzések rendszerében is nagy változások lesznek. Eddig 25 szakon lehetett tanulni különböző szakmákat, az átalakulás után azonban csak 17 szak várja a diákokat. Az eddigi szakok közül egyebek mellett a PTE-n is megszűnik a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a szociális és ifjúsági munka, a kommunikáció és média szak is, de ugyanerre a sorsra jut a emberi erőforrások szakképzés is. Máshol nem lehet már tanulni a nemzetközi gazdálkodási szakon, viszont a gazdasági képzések közül megmarad a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, valamint a turizmus-vendéglátás szak.

[box title=”Csak a közszolgálati egyetemen lesz osztatlan államtudományi képzés?”]Az államtudományi képzés átalakítása ellen adtak ki egy hónapja közös tiltakozó állásfoglalást a jogtudományi karok dékánjai. A PTE jogi karának vezetője, Dr. Kecskés László által is aláírt nyilatkozat szerint a professzorok elítélik azt az elképzelést, amely szerint az osztatlan államtudományi képzésen ezentúl kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne részt venni. A dékánok szerint mindez veszélybe sodorhatja a többi egyetemen folyó jogászképzést is, hiszen annak szerves része az államtudományi képzés, így a kettőt nem lehet különválasztani egymástól. Ráadásul az elképzelés szerint az államtudományi szakot elvégzők – a jogászokhoz hasonlóan – jogosulttá válnának a doktori cím használatára. A terv ellen szót emelt Korinek László akadémikus, a PTE egyetemi tanára is.[/box]