Változik a helyi adó

Néhány ponton változik a város jövő évre vonatkozó adókoncepciója. Módosul az építményadó kivetésével kapcsolatos elképzelés, valamint növelnék a szállásadók fizetési hajlandóságát is.

hirdetés

Az egyik legfontosabb változás az építményadó területén lép majd életbe. A lakhatási célból kiadott lakások után az adó mértéke az eddigi 850 Ft/m²/év helyett majdnem a felére, 450 Ft/ m²/évre csökken. Ezzel kapcsolatban Nagy Zoltán, az önkormányzat adóügyi osztályának vezetője szerint az egyre növekvő számú külföldi egyetemisták igényeinek kielégítésére nagyon sok lakást adnak ki albérlet céljára a tulajdonosok Pécsen.

Adóbevallás
Vannak, akik jól fognak járni

Tavaly egyébként közel 300 millió forinttal több maradt a pécsiek zsebében az építményadóval kapcsolatos pozitív változásoknak köszönhetően.

2017-től az idegenforgalmi adót illetően több bevételre számítanak. Ezért az adóügyi osztályon dolgozó ellenőrök száma három fővel bővült, így intenzívebben ellenőrizhetik a szállásadókat. Amire szükség is van.

– Módszeresen, minden kereskedelmi szálláshelyet végigjárva tudatosítani kell a szállásadókban, hogy milyen jogszabályi kötelezettségeik vannak a szálláshely szolgáltatása kapcsán. Ellenőrzést igényel az idegenforgalmiadó-mentesség igénybevétele, mivel az adóügyi osztály adatai szerint – országosan is – aránytalanul magasnak látszik a mentes vendégéjszakák száma az össz-vendégéjszakák számához képest.

További kisebb változások
Pozitív változást érzékelhetnek majd azok, akiknek éves vízfogyasztása nem haladja meg a 100 m³-t; nekik nem kell talajterhelési díjat fizetniük. Ötven százalékos kedvezményt kapnak az építményadóból azok, akik önkéntes tűzoltó egyesületben végeznek munkát.