Változik ősztől a buszmenetrend

A tervek szerint tovább sűrítenék a Tüke Busz Zrt.-nél az éjszakai járatokat, mert egyre többen használják. De szeptembertől további újdonságokra is fel kell készülni. 

hirdetés

A tanév kezdetével ismét visszaáll a régi rend a buszos közlekedésben, hiszen újra teljes üzemmódban pörög majd a város.

Pék Patrik, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) menetrendi és vonalhálózati referense elmondta, a Tüke Busz Zrt.-vel közösen kidolgozott menetrendterv szerint a cég igyekszik az egyetemistákra, valamint a Zsolnay-negyedre építve az éjszakai buszjáratokat sűríteni, amelyek így a mostani 60 perc helyett félóránként közlekednének.

Ez még javaslatszinten van, az viszont már biztosabb, hogy egy új járatot, a 31-es buszt is elindítják majd a Mecsekoldalban. Ez a Kórház térig ugyanazon az útvonalon közlekedne, mint a 32-es, ám onnan ellenkező irányba tart az MTA székház felé. Innen a Pálosok-Tettye útvonalon megy tovább – ez csúcsidőben 20 percenként jár. A 32-es és 33-as szintén ilyen időközönként szállítja majd az utasokat egész nap. A közös útvonalon így 10 percenként érkezik busz a megállókba. A módosítás előnye az is, hogy az MTA székháztól közvetlenül, átszállás nélkül lehet eljutni a Búza térre. Szintén kedveznek ezzel a módosítással azoknak, akik belvárosi iskolába, az Alagútnál lévő megállóba akarnak eljutni a Jurisics lakótelepről.

A 22-es, 23-as, 24-es buszok 15 percenként mennek, emellett a délutáni csúcsidőben az Uránvárosból Fagyöngy utcáig közlekedő 123-as, 122-es és 124-es is sűrűbben jár, így a Rózsadombon 7-8 perces időközönként lesznek buszok – a 72-es szintén többször fordul ősztől. A Malomvölgyből pedig szintén több lesz a kifejezetten a mozgáskorlátozottak számára induló céljárat.

busz11

A délutáni időszakban Nagydeindolba és Szentkútra tartó buszok esetében a mostani egy óra helyett félórás lesz csak a szünet, délelőtt pedig 80 perc helyett 40 perc lesz a két járat közötti idő. Reggel öttől fél nyolcig pedig ezekből a városrészekből is közvetlenül el lehet majd jutni a Szigeti útra, Egyetemvárosba (27-es, 28-as útvonalán haladnak majd tovább).

Fontos változás még az is, hogy bevezetik a pénteki menetrendet a 3-as, a 6-os és az 1-es vonalán, aminek az a lényege, hogy pénteken délben kezdődik a csúcsidő, így csökkenhet a zsúfoltság.

Reggel a belvárosba Hirdről eggyel több busz megy, ahogyan 104-esből is. Szintúgy 130-asból több lesz a Hauniban dolgozók igényeinek kiszolgálására – csúcsidőben 20 percenként közlekednek erre. Ezek mellett pedig az új 155-össel Gyárvárosból lehet eljutni a 400 ágyas klinikáig, az Ifjúság útra.