Van Gogh-nyomatok érkeztek Pécsre!

Ötven fénynyomatot mutat be Pécsen az a kiállítás, amelyek Vincent van Gogh világhírű festőművész rajzai nyomán készültek. A művész heliogravűrjet vagyis fénynyomatait bemutató tárlatot októberig tekinthetjük meg a Király utca 19. alatti Vasváry-házban.

hirdetés

Vincent van Gogh életének utolsó tíz évében kezdett el komolyan foglalkozni a festészettel, ezután több mint két és félezer művet alkotott. Életét depresszió és epilepsziás rohamok kísérték végig, kórházról kórházra járt, míg végül az öngyilkosságot látta az egyetlen kiútnak. Van Gogh rajzai olyanok, mint egyfajta szemek, melyek látják és felismerik a világot, olajfestményei pedig a világnak egy olyan szépségét ábrázolják, amilyennek lennie kellene. A művész festményei mára nagyon népszerűek, ugyanakkor van Gogh a rajzolásnak is nagy mestere volt.

vincent van gogh8 vincent van gogh, hl06

A tárlat a művész 1877-1890 közötti úgynevezett heliogravűrjeiből, fénynyomataiból ad válogatást. A fénynyomatot főként rajzokhoz, festményekhez használják, régebben így készültek a színes kereskedelmi plakátok is. A kiemelkedő minőségű és élességű nyomatok hűen tükrözik a művész munkásságát.

A május 5-étől október 31-ig tartó kiállítás Thomas Emmerling műgyűjtő jóvoltából jön létre. A kiállításon megtekinthető rajzokat Hydde Nieland (1853 – 1931) műgyűjtő 1892-ben vásárolta a hágai van Gogh-kiállításon. Az itt kiállított heliogravűröket az utrechti Versluys en Scherjon nyomda készítette 1905-ben a dodrechti múzeum megnyitójára, de a gyűjteményt sosem árusították. Ez az első portfólió van Gogh heliogravűrjeiből, melyet kizárólag magánhasználatra készítettek.

vincent van gogh, hl04 vincent van gogh, hl02

A tárlatot Bognár László, a kulturális és köznevelési bizottság elnöke és dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója nyitotta meg.