Van jövője a pécsi bányászatnak

„A pécsi bányászatnak nem csak múltja, jövője is van” – mondta Hoppál Péter az Uránvárosi Családi Bányásznapon. Az ünnepen szórakoztató családi programokkal, főzőversennyel, kispályás focibajnoksággal, táncbemutatóval várták a városrész kikapcsolódni vágyó lakóit.

hirdetés

A Pécsi Kulturális Központ szeptember 6-án vasárnap rendezte meg a hagyományos Uránvárosi Családi Bányásznapot, melynek kulturális, szórakoztató, közösségépítő programjait a városrész lakói ingyen élvezhették. Volt bográcsos főzőverseny, a gyerekek szurkolhattak apukájuknak a kispályás focibajnokságon, megcsodálhatták egy látványos tánc- és fúvószenekari bemutatót is. A bányásznapi dzsemborin beszédet mondott Páva Zsolt, Pécs polgármestere, és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is.

Pécs fellendülése a bányászatnak köszönhető
Pécs fellendülése a bányászatnak köszönhető

A városvezető elmondta, hogy a bányásznapi megemlékezésekkel kapcsolatban sokan kérdezik tőle, hogy mi értelme van a hagyományszerűen szeptember elején megtartott városi ünneplésnek, ha Pécsett már nincs bányászat? Páva Zsolt válasza erre az, hogy a ma még élő, és a már elhunyt bányászokat is meg kell tisztelni az olyan eseményekkel, mint az uránvárosi Családi Bányásznap, hiszen a szén- és uránbányászok nélkül Pécs fellendülése elképzelhetetlen lett volna.

Főzőverseny is volt
Főzőverseny is volt

Ha nem lett volna bányászat, kevesebben élnének a városban, számos kultikus és országszerte híres épület sem állna itt, és Uránváros sem létezne. A bányászat – folytatta –meghatározta Pécs és a pécsiek identitását, és olyan aktív közösséget hozott létre, melynek az egyik legösszetartóbb része – egyes kutatások szerint – pont Uránváros.

Újra élhet a pécsi bányászat
Újra élhet a pécsi bányászat

Hoppál Péter beszédében hangsúlyozta, hogy ugyan a bányászat Pécsett már nem a mindennapi élet része, mégis szeptember elején meg kell emlékeznünk azokról, akik a mindennapi betevőjüket kemény, veszélyes munkával szerezték meg, közben pedig a város gazdaságát is erősítették.

Látványos programokban nem volt hiány
Látványos programokban nem volt hiány

Elmondta, hogy a pécsi bányászat egyszer újra az ország középpontjába kerülhet, ugyanis a kormány már vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Mecsekben megmaradt hatalmas szénvagyont milyen 21. századi, környezetkímélő módszerekkel lehetne a felszínre hozni.

A gyerekek is elvoltak látva feladattal
A gyerekek is elvoltak látva feladattal

Hasonlóképp tervben van az uránbányászat újraindítása is, a helyszíni kutatófúrások és vizsgálatok pedig már meg is kezdődtek. Ahhoz pedig, hogy a pécsi bányászat és bányászélet újra fókuszba kerüljön, egy új bányásznemzedéket kell kinevelni és oktatni, melyben a nyugdíjas bányászok szakértelmére is nagy szükség lesz. A pécsi bányászatnak tehát nem csak múltja, jelene és jövője is van – zárta beszédét az államtitkár.