Varázslatos Prica-tárlat nyílt Pécsen

Pécs újra lerótta tiszteletét a horvát festő, Zlatko Prica előtt, akit egész életében szoros szálak fűztek a városhoz. A városházán nyílt most kiállítás műveiből.

hirdetés

Pécs már számos alkalommal adott otthont Zlatko Prica alkotásainak. Legutóbb a Pécsi Galériában 2013-ban nézhette meg a nagyközönség a festő emlékkiállítását, most pedig a városházán tekinthetőek meg alkotásai.

Zlatko Prica 100 éve született, az emlékév jegyében mutatják be festményeit. A tárlatot Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere nyitotta meg.

Prica2
A tárlatnak a városháza folyosói adnak otthont

Páva szerint a pécsieknek fontos feladatuk ápolni Prica hagyatékát, örökségét – a festő rengeteget tett szülővárosáért, annak ellenére, hogy gyermekkorában elhagyta a várost és csak a rendszerváltást követően látogatott újra ide.

Hozzátette: aktuális a kiállítás és a hozzá kapcsolódó megemlékezés, ugyanis június 25-e Horvátország függetlenedésének emléknapja.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója röviden ismertette a festő munkásságát, életművét, illetve beszélt Prica Pécsnek ajándékozott festményeiről, ezek fontosságáról és értékéről.

Zlatko Prica (1916-2003)
A kortárs horvát képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja 100 éve született Pécsen. Noha 1922-től haláláig Zágrábban és Samoborban élt és alkotott, szülővárosához mindvégig szoros érzelmek fűzték. 2006-ban létrehozták a Zlatko & Vesna Prica Alapítványt a városban, amely segíti a fiatal horvát és magyar képzőművészeket, ápolja a horvát festőművész hagyatékát, kulturális örökségét.