Vári Éva kapta Pécs Város Kulturális Nagydíját

Hatodik alkalommal adták át Pécs Város Kulturális Nagydíját március 15-én a Kodály Központban, ünnepélyes hangversennyel egybekötve. A díjat idén Vári Éva, Pécs színházi életét évtizedeken át meghatározó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja vehette át.

hirdetés

Megtelt a Kodály Központ a hagyományos március 15-i ünnepi hangversenyre, ahol minden évben átadják Pécs Város Kulturális Nagydíját. A díjátadást és a gálakoncertet megelőzően Páva Zsolt polgármester emlékezett meg az 1848-as forradalom és szabadságharcról.

– Március 15-e a történelem egyik legnemesebb, legvarázslatosabb napja. A szabadság napja, melynek már 169. évfordulóját ünnepeljük. Mi, magyarok, mindig is emlékezni fogunk erre a napra, és nem szűnő alázattal, méltó módon ünnepeljük meg.

kultúrális díj02
“Sosem fogjuk feledni március 15-ét” – mondta Páva Zsolt

Pécs Város Kulturális Nagydíjával immáron hatodik alkalommal jutalmaznak egy olyan, Pécs számára jelentős személyiséget, aki életművével nyomot hagyott a város kulturális életében. Pécs ilyen módon is adózik 1848 emlékének.

Vári Éva meghatottan vette át Páva Zsolt polgármestertől és Lovász Istvántól, Pécs jegyzőjétől Pécs Város Kulturális Nagydíját. A színművész hosszú évtizedeken át volt a Pécsi Nemzeti Színház tagja, sok száz darabban játszott, megannyi emlékezetes szerepben láthatta őt a pécsi közönség.

– Hát van itt még valaki, aki emlékszik rám? – kérdezte a díj átvételét követően.

Elmondta, már régen elköszönt a pécsi közönségtől, de élete legmeghatározóbb, legboldogabb színházi éveit itt töltötte.

kultúrális díj04
A színésznő meghatottan vette át a díjat

– Én mindenre, mindenkire emlékszem. Emlékszem legnagyobb társaimra, Haumann Péterre, Kulka Jánosra, Balikó Tamásra, Füsti Molnár Évára, Sólyom Katira. Vagy a balettosokra: Eck Imrére, Uhrik Dórára, Tóth Jánosra. Nélkülük nem lettem volna az, aki most vagyok.

Kollégáin kívül Vári Éva köszönetet mondott az egész városnak, minden pécsinek, hogy nem felejtették el őt, annak ellenére, hogy régóta a fővárosban játszik.

kultúrális díj05
Az egész városnak köszönetet mondott Vári Éva