Varjak: ezúttal óvodában kellett rendet tenni

Ismét fellángolt a fészekháború Pécsett. Az önkormányzat újabb varjúfészkeket távolított el a belvárosban, a főpályaudvar környékéről, többek között a Móricz Zsigmond téri óvoda udvaráról. A Magyar Madártani Egyesület (MME) helyi vezetőjének, Bank Lászlónak ez nem tetszik igen ám de a gyerekek aligha szeretnének madárürülékben játszani, vagy éppen a Pécsre érkezők mocskos fejjel sétálni be a városba. 

hirdetés

A varjúfészkeket 2012-ben kezdték el eltávolítani a fákról a sok panasznak köszönhetően, miután rengetegen fordultak az önkormányzathoz segítségért a hangzavar és a rengeteg ürülék miatt.  Kertvárosban már sok helyen nem okoznak gondot a madarak, most a belvárosban is rendet tettek, ezúttal a főpályaudvar környékét, a belváros déli részét célozták meg.

A Móricz Zsigmond téri óvoda is megszabadult nemrég az ott fészkelő varjaktól. A madarak vécéként használták az udvart, ennek hatására tett intézkedéseket az intézmény vezetése. Érthetően, hiszen az udvaron található nagy fákra rátelepült varjak ürüléke között nem szívesen homokoznak a gyerekek.

Meilinger Csabáné, az óvoda vezetője elmondta, karácsony előtt 2-3 platánfáról is óvatosan eltávolították a szakemberek a varjúfészkeket, szigorúan a fák kurtítása nélkül, a jogszabályok betartásával, a hatóságok engedélyével. Hozzátette: semmiképpen nem szeretnének a madaraknak ártani, próbáltak olyan megoldást találni, ami révén a varjak tovább élhetnek máshol, békésen.

holló2
Lakott területen nem túl kedvelt állat a varjú

Ez a probléma nemrég elhárult, de a város több pontján a fészekháború tovább folytatódik. Az MME kitart a madarak mellett, és közleményben tiltakozott, holott a városban élők sokasága örömmel fogadja az intézkedéseket, tekintettel a nagy zajra és a nem túl higiénikus közterületekre.

Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta, természetes, hogy mindenki számára fontosak a madarak, ezért is járnak el a lehető legszakszerűbb módon a fészkek eltávolításakor, együttműködve a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) szakembereivel.

Ledobálták őket.
Már négy éve tart az akció

– A madarak védelme mellett viszont nem szabad megfeledkezni az pécsiek védelméről sem, országgyűlési képviselőként számomra az emberek fontosabbak – nyilatkozta. – Számtalan alkalommal kerestek meg a lakosok, aláírásgyűjtésbe is kezdtek, helyi közösségek is jelezték a problémát.

Sőt, nem csak városban élők, hanem tisztiorvosi szolgálat is felhívta a figyelmet a jelenségre, ezért is indult el a program közel öt éve, és és a jövőben is számítani kell még hasonló akciókra, az ÁNTSZ határozatának birtokában – mondta a politikus. A város azt szeretné, ha hosszabb távra orvosolható lenne a probléma, ami valóban sokakat érint.

A DDNP szakemberei szerint a fészkek eltávolítása az egyetlen megoldás a sűrűn lakott városrészeken. Róka Róbert, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referense is többször elmondta, a legszabályosabb módon járnak el a műveletek során. A pécsiek is elmondták véleményüket az ügyben.