Varjak: jószomszédi viszony?

Élelmet találnak a földön, a kukák környékén, többek között ezért jöttek be a varjak Kertvárosba. A Madártani Egyesület Baranya Megyei Szervezete és a város közösen segít a kertvárosi problémás varjúfészkek eltávolításában, s az elviselhetőbb együttélésben. A védett madarak az utóbbi 10 évben telepedtek le tömegével. A példányszámuk azonban töredékére esett vissza.

hirdetés

Fülsiketítő károgás és piszok – erre panaszkodnak a kertvárosi lakók a varjak miatt, s azt szeretnék, hogy üldözzék el őket végleg. A madártani egyesület szerint viszont nem feltétlenül az üldözés, hanem együttélés a megoldás.

Mi hoztuk be őket?

– A vetési varjúnak megvan a saját szerepe a természetben, hiszen hasznos. Ennek nem szabad megszűnnie – mondta Bank László, a madártani egyesület elnöke.

Mint mondta, az elmúlt 30 évben több mint 97 százalékkal csökkent e védett madár állománya. Jelen pillanatban mindössze öt baranyai településen fészkelnek ezek a madarak, s kipusztulásukkal nem csupán egyetlen faj kerülhet nagyon nagy bajba.

– A varjúfészkekben olyan ragadozó is madár költ, mint a bagoly, a vércse vagy a sólyom. Ha eltűnik a vetési varjú, akkor vele együtt eltűnhetnek ezek a nem fészekrakó madarak is – tette hozzá Bank László.

A szakember figyelmeztetett arra is, hogy senkit ne tévesszen meg, hogy télen nagyon sok varjút lát. A Kárpát-medencében ugyanis több millióan telelnek: a hideg elől menekülve főleg északról és északkeletről érkeznek hozzánk  – a tél elmúltával visszavonulnak költőhelyeikre.

A pécsi önkormányzat még tavaly engedélyt kapott a környezetvédelmi és vízügyi felügyelőségtől, hogy azokat a varjúfészkeket, amelyek ténylegesen zavarják a lakókat a költési időszak előtt eltávolíthatják. A madár oda már nem száll vissza, maximum néhány száz méterrel arrébb tanyázik.

A város idén pedig a madártani egyesülettel nagyszabású akciót indított el: “Varjak és emberek” című kiadványt az egyesület alapítványa adta ki, amelyre 270 ezer forintot nyert a várostól pályázaton.  Ebből a pénzből készült az a kis füzet, amely tájékoztatja a helyieket, miért is alakulhatott ki nálunk ez a helyzet.

Kivizsgálnak minden panaszt.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere elmondta: a kiadvány tájékoztatja a lakókat, hogy az egyik legintelligensebb állatfaj miért éppen Kertvárosban telepedett le, és mit lehet és kell tennünk nekünk, embereknek a békés egymás mellett élésért.

Az egyesület partner abban, hogy a várossal együtt kivizsgáljon minden egyes panaszt, és ahol valóban indokolt, ott februárban közösen eltávolítják a fészkeket – tette hozzá az alpolgármester.

Az 1500 darab kiadványt a szervezet önkéntesei minden kertvárosi emeletes ház lépcsőházába eljuttatják.