Várjuk az atomnyugdíjasokat

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke együttműködési megállapodást kötött az oroszországi ZATO (Zárt Atomvárosok Szövetsége) elnökével, Golubev Alexej Viktoroviccsal. A szerződésben az áll, hogy a felek együttesen közreműködnek a befektetői és üzleti kapcsolatok kialakításában Baranya megye kis és közepes vállalkozásai, valamint a zárt városok között.

hirdetés

Tiffán Zsolt még októberben részt vett azon a harkányi nemzetközi konferencián, ahol megbeszéléseket folytatott a ZATO vezetőivel, a szervezethez tartozó orosz városok polgármestereivel.

Tiffán Zsolt is dolgozik a projekten.

A konferencián elhangzott: kétéves előkészítő munka után, jövőre válhat valósággá az álom: 15 zárt orosz atomváros lakói – nyugdíjasok, dolgozók, gyermekek – érkezhetnek a baranyai fürdővárosba. A szűkebben vett célcsoport 200 ezer atomnyugdíjas lenne, de egymillió vendégre számítanak Harkányban.

A rehabilitációs üdülést az Orosz Atomvárosok Szövetsége és a Roszatom (az orosz atomipart felügyelő állami vállalat) szervezi. A fürdőváros vize különösen alkalmas mozgásszervi rehabilitációra, kezelésre. A vízben lévő két vegyértékű kén beépül az ízületekbe, és ezáltal kedvező hatást fejt ki. Másrészt az inhaláció során a légutakat is regenerálja.

Az októberi, harkányi egyeztetések, valamint a Baranya megyei önkormányzat közgyűlésének döntése alapján írta alá az együttműködést Tiffán Zsolt és Golubev Alexej Viktorovics, a ZATO vezetője. A felek a gazdaság, a tudomány, a gyógyturizmus, a turizmus, a sport-, és ifjúságpolitika, valamint az Orosz Föderáció Zárt Atomvárosok lakóinak rekreációja és gyógyítása terén, Baranya megyei rehabilitációs központok bevonásával dolgoznak majd együtt. A felek egyetértenek abban, hogy a megállapodás a kölcsönös hasznosságon, valamint a nemzetközi kapcsolatok bővítésén alapul.

Az üdültetés érdekében a harkányiak is intézkedtek: a vendégekkel közvetlen kapcsolatba kerülő húsz-harminc dolgozójuk már tanul oroszul.