Városfejlesztési tervek: a mezítlábas Széchenyi tértől a szintet lépő Vásártérig

Közös városfejlesztési programot indított az önkormányzat és a PTE Műszaki és Informatikai Kara.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere a Pécsmának elmondta, a projekt az Európai Unió  2021-27-es költségvetési ciklusához kapcsolódik. Azt mérik fel, hogy a városban milyen alközponti fejlesztési igények és lehetőségek vannak. Ennek egyik célja nyilván az, hogy ne csak Pécs központi részein valósuljanak meg fejlesztések, a másik pedig, hogy amikor megnyílnak az európai források, már kész tervekkel lehessen pályázni.

Első körben olyan városrészeket és területeket vizsgálnak, ahonnan már érkeztek konkrét lakossági ötletek. A munkafolyamat úgy néz ki, hogy a Műszaki és Informatikai Kar oktatói és hallgatói által alkotott csapat az adott városrész önkormányzati képviselőjével együtt felméri a civil igényeket, az azokból készülő projektterveket pedig fórumokon, esetleg a közösségi médiában nyilvános vitára bocsátja – mondta el az alpolgármester.

Az első körben a következő városrészek, területek kerültek be:

  • Donátus, közösségi tér
  • Istenkút, kultúrház
  • Vásártér
  • Kakukktojásként a Széchenyi tér

Az egyre sűrűbben lakott, folyamatosan beépülő Donátusban már régóta szeretnének egy többfunkciós közösségi teret az ott lakók, fő célpontjuk a volt Aranyhegy panzió mögötti terület, amelynek tulajdonosa a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH). Éppen ezért az önkormányzati céget is bevonják ebbe a projektbe.

Ahogy egyébként a Vásártér fejlesztését célzóba is, hiszen ott a PVH az üzemeltető. A Vásártérnél azt vizsgálják majd, hogyan lehetne ott “szintet emelni”, fejleszteni, közösségi helyszíneket, modern pavilonokat kialakítani.

Istenkúton a közösségi házban rejlő lehetőségek kiaknázása a cél.

Bár nem az alközponti fejlesztések témakörébe tartozik, de a Széchenyi tér is bekerült ebbe a kalapba. Itt azt vizsgálják, milyen akciókkal lehetne még népszerűbbé tenni a teret. Ruzsa Csaba elmondása alapján előzetes ötletként felmerült például, hogy a vendéglátóhelyek számára az év egy bizonyos időszakában megnyitnák, vagy hogy ideiglenes zöldítéssel “mezítlábassá” tennék egyes részeit.

Hirdetés