Városi puszták várják gazdájukat

Több éve is van már, hogy az egykor kapós belvárosi telkek hiába várják jobb sorsukat. A kaszálások, fűnyírások, szemétszedések kivételével semmi mozgás nincs a kiserdőnél, a Rák helyén, az Agora egykori telephelyén, a volt Lakits laktanyánál. De mire várnak, mit szeretnének a befektetők?

hirdetés

Még a válság előtt vásárolt meg több befektető értékes belvárosi ingatlant abban a reményben, hogy a piac további kereslete alapján jó pénzt csinál a befektetéssel. A 2008 előtt értékesített területek azonban a nemzetközi gazdasági válság kitörése óta szinte a kutyának sem kellenek. Mi annak jártunk utána, hogy a város legforgalmasabb helyein vajon miért nem történnek beruházások, illetve mit tervez velük a tulajdonos.

Az egykori Rák diszkó területét például a Wing Zrt. érdekeltségébe tartozó Sopianae-Projekt Kft. szerezte meg pár évvel ezelőtt abban a reményben, hogy itt, a város szívében jó esély lesz a fejlesztésre. A telek viszont már jó ideje várja jobb sorsát.

A kiserdőnél lesz először mozgolódás?

Mint azt Gerő János, a cég vezetője lapunknak elmondta, dolgoznak projektindítási elképzeléseken, de egyelőre kézzelfogható közelségben nincs beruházás a láthatáron.

– Elsősorban a szálláshelyfejlesztést és az irodaház funkciót tartjuk életképesnek, és ilyen irányú előkészítő munkák zajlanak – mondta az cégvezető. Gerő János beszámolt még arról, hogy a terület egy részét jelenleg is hasznosítják a Pécs Holding Zrt. segítségével. A telek északi részén kapott helyet ugyanis az iparcikkvásár és a hozzá tartozó parkoló. A holding ezért cserébe folyamatosan gondozza, őrzi a területet, folyamatosan gyomirtást, kaszálást végez, tisztán tartja az ingatlant.

Ugyanígy sokak szemét szúrja már jó ideje az egykori Agora volt telephelye, s a volt Lakits laktanya ingatlana az orvosi karral szemközt.

A telket Tasnádi Péter polgármestersége alatt adták el spanyol Grupo Miltonnak. A hispánok hallgatók szállásaként szolgáló apartmanokkal, szolgáltató központtal kiegészített egyetemi campust szántak ide, de nem jött össze.

– Látni kell, hogy banki hitel nélkül nagyobb beruházást indítani nem lehet. Bár a területtel kapcsolatban voltak tárgyalásaink az elmúlt hónapokban, sem a fejlesztés, sem az értékesítés ügyében nem történt érdemi előremozdulás – mondja Kovács Bence János, a vállalat hazai képviselője. – A pénzünk benne áll, ahogy az összes többi pécsi ingatlanban, ezért elemi érdekünk az előrelépés, de egyelőre – a következő egy-két évben – nem várunk előrelépést – mondta az ötmilliárdos pécsi ingatlancsomag gazdájának számító Milton embere.

Az egykori kiserdőt szintén az előző ciklusban adták el a Miltonnak, aki továbbadta a fejlesztésre létrehozott, a telket birtokló leányvállalatát. Az El Bosque Kft. tulajdonosa, Fritz József lapunknak azt mondta: többször küszöbön állt az építkezés, valamin azonban mindig elcsúszott az ügy. Álmodtak már ide Penny Marketet, CBA-üzletet is.

Fritz József, a cég tulajdonosa azt mondta lapunknak: a következő hetekben el kívánja adni a telket a budapesti Leszámítolóház Zrt.-nek. Ismeretei szerint az új tulajdonos majd kereskedelmi egység építéséhez kezd itt hozzá, s úgy tudja, körforgalmat is épít a város számára a Nagy Imre út, Keszüi út kereszteződéséhez. Huray Szabolcs, a pesti társaság vezérigazgatója viszont folyamatban lévő üzletről lévén szó, egyelőre nem adott információkat lapunknak a fejlesztési elképzeléseikről.

  • Farkangyal

    Kicsit lejebb se roszz

  • naja

    szép a néni haja