Városnézésről vagy bikiniről szól az idei vakáció?

Sem a nagy nemzetközi intézetek, sem Dávid Mihály szobatudós nem számít arra, hogy hosszú és száraz nyarunk lesz, ahogy kánikulai napokban sem bővelkedünk majd. A NASA és a japán, valamint európai meteorológiai intézetek szerint átlagos vagy annál hűvösebb nyárra, s sok csapadékra lehet számítani.

hirdetés

Bár a hosszú távú előrejelzésekben nagy a bizonytalanság, a komolyabb, nemzetközileg jegyzett intézetek ennek ellenére – leginkább a tendenciák alapján – időről időre kiadják prognózisaikat. Ők csak annyit jeleznek ugyanakkor, hogy az átlagosnál hűvösebb vagy melegebb, csapadékosabb vagy csapadékszegényebb lesz az időjárás az adott kontinensen vagy a nagyvilágban.

Az európai, japán és amerikai meteorológiai intézetek honlapjai arról írnak, hogy 2015 nem lesz kiemelkedően meleg, viszont a csapadék mennyisége – ahogy tavaly – idén is meghaladja az átlagos értékeket. Ezek az intézetek korábban jól prognosztizálták, hogy a január és a február is enyhébb lesz, ugyanakkor tavaly a nyárra vonatkozó jóslásaikkal mellélőttek.

nyár

Dávid Mihály nyíregyházi mérnök, aki hobbiból meteorológus, évtizedek óta évről évre már ősszel elkészíti a következő évi prognózisait napokra lebontva. Az igazi szakemberek szerint nem tudományos alapokon nyugszik a módszere, ennek ellenére a nyaralásra készülők és a mezőgazdászok előszeretettel rendelnek előrejelzéseiből.

Idei naptára szerint a tavasz hátralévő része és a nyár is visszafogottan meleg lesz, de tartósan nagyobb melegre idén sem készülhetünk. Azt már eltalálta, hogy március végére hűvösebb idő jön. Az április szerinte kellemesebb lesz, mint az átlag, a hónap közepén több napon át 20 fok felett lesz a hőmérséklet, majd esős időre van kilátás. Májusban szintén a hónap közepén várható szerinte a csúcs, 25 fok feletti hőmérsékletekkel.

Ahogy a tavasz utolsó heteiben, úgy június és július végén is szokatlanul hideg lehet szerinte; májusban 15, júniusban 20, júliusban 23 fok lesz a maximum a hónapok utolsó napjain.

Dávid szerint a legalkalmasabb időszak június 10. és 20. között, július 10. és 22. között, valamint augusztus 5. és 20. között kínálkozik a vakációra térségünkben. Ezzel együtt a június, a július utolsó hetében, valamint augusztus közepén van esély csapadékra.

[box title=”Mennyire jött be tavaly?” box_color=”#c48383″]Nemzetközi intézetek modellfutásai 2014-re az átlagosnál melegebb és átlagos vagy annál kevesebb csapadékos nyarat jósoltak. Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján kiegyensúlyozott, az átlagosnál egy kicsit melegebb átlaghőmérsékletet produkált, ám jóval több esőt hozott a tavalyi nyár, azaz az előrejelzés egyik fele bejött. Dávid Mihály azt mondta tavaly, hogy a hónapok végén lesznek a melegebb időszakok, kevés kánikulai napot várt. Utóbbit eltalálta, viszont a hőhullámok inkább a nyári hónapok elejére és közepére estek, nem tévedett ugyanakkor abban, hogy a július hűvösebb és extrém esős lesz; a statisztikák szerint az utóbbi 100 év legcsapadékosabb júliusa volt a tavalyi.[/box]