Varrógéphez ültek a pécsi hajléktalanok

A Pécsen zajló közmunkaprogrammal a város egy ideje szeretne példát mutatni az ország városainak. A szemétszedésen és ároktisztításon túlmutató kezdeményezés nemrégiben új szintre lépett, ugyanis a közmunkások értékteremtő munkáját már hajléktalanok is segítik, akiknek ez a lehetőség egyet jelent az élhetőbb élettel.

hirdetés

Ároktisztítás, utcaseprés, jégkaparás, gazolás: ezekre a manapság kevéssé megbecsült, de fontos munkákra gondolunk akkor, ha a közfoglalkoztatottakról beszélünk. Pécsen azonban az ország nagyvárosaitól eltérő módon egy kicsit más, egy kicsit bővebb és színesebb a négy éve tartó program közmunkásainak munkaköri leírása, hiszen ezek az emberek rengeteg hasznos feladatban vesznek ma már részt. Bérlakásokat újítanak fel, nyilvános illemhelyeket építenek, óvodákat, bölcsődéket, iskolákat hoznak rendbe, irodai munkákban segítenek – csak hogy párat említsünk.

Páva Zsolt, és a közfoglalkoztatott hajléktalanok
Páva Zsolt, és a közfoglalkoztatott hajléktalanok

A jól működő programot sikerült az elmúlt hónapokban még inkább kiszélesíteni és újabb elemekkel megtölteni. Páva Zsolt polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a város tavaly óta több területen igyekszik alulképzett, illetve teljesen képzetlen embereket is tudással felvértezni és bevonni a programba.

Az általuk varrott egyedi munkaruhát is bemuatták
Az általuk varrott egyedi munkaruhát is bemutatták

A Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. varrodájában például – folytatta a városvezető – magas szintű technikai-szakmai tudást igénylő gépeket használnak a közfoglalkoztatottak, akik között hat hajléktalan is van. A vállalat ugyanis igyekszik olyan értékteremtő tevékenységeket biztosítani számukra, amelyekkel megpróbálják kiszakítani őket a megszokott életükből, és visszavezetni őket a munka világába.

Sokat jelent számukra a munka
Közmunkások a varrodában: sokat jelent számukra a munka

Ezek a fedél nélküli közmunkások az országban egyedülálló módon egyedi munkaruha-kollekciót készítenek és néhány hónapja megkezdték hét különböző fajta munkaruha gyártását is. Az egy évre tervezett 1000 munkaruhából már elkészült 210 darab, mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy a tervek között szerepel, hogy a munkaruhákat ne csak a közfoglalkoztatottak számára, de a Biokom Nkft. részére is elkészítsék. Ennek érdekében több dolgozót szeretnének erre a területre kiképezni. Páva Zsolt elmondta, hogy az egységes munkaruháknak köszönhetően a munkások megjelenésében már most látványos fejlődés tapasztalható.

Visszarázkódnak a munka világába
Visszarázódnak a munka világába

A közfoglalkoztatotti programban résztvevő nehéz sorsú pécsiek előtt így kézzelfogható jövőkép állhat, hiszen több olyan esetről is tudni, amikor tartósan hajléktalan munkavállalókat saját lakáshoz segítettek. Így ők a lakásuk fenntartását közmunkabérükből tudják már finanszírozni.