Vásár a fogyatékkal élőkért

A Salva Vita Alapítvány Pécsett, az Örökség Fesztivál keretében rendezte meg pénteken a Segítő vásárt, ahol a megváltozott munkaképességűek által gyártott termékeket lehet megvásárolni. Pécs más téren is segíti a fogyatékkal élőket.

hirdetés

A húsz éve létrehozott alapítvány célja, hogy bevételhez juttassák a fogyatékkal élőket, mozgáskorlátozottakat, megváltozott munkaképességűeket felkaroló, foglalkoztató szervezeteket, vállalkozásokat, így segítve elő a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését. A Pécsett pénteken 18 óráig a Szent István téren megrendezett Segítő vásáron 18 kiállító vesz részt, s arra 11 baranyai szervezet hozta el termékeit, többek között divatékszereket, fajátékokat, szőnyeget, kerti bútorokat, asztali díszeket, gyapjútermékeket.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Segítő vásár kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta, Pécs sokat tett a fogyatékkal élők helyzetének javításán, valamint segítettek megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a közösség hasznos tagjai lehessenek. Mint mondta, elképesztő teljesítményekre képesek, ezt jól példázza Sors Tamás paralimpikon, aki bebizonyította: elszántsággal, akaraterővel óriási teljesítményt lehet elérni.

Hozzátette: Pécsett igazi párbeszéd indult a fogyatékkal élő szervezetekkel, színházi programokat is rendeztek számukra, ilyen volt a Dzsungel könyve színházi előadása a vakok és gyengénlátók számára. Weisz Fanni siketnéma modell pedig a város arcaként képviseli Pécset – mondta.

A tájékoztatón Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár kiemelte, a vásárral azt szeretnék bebizonyítani, hogy a fogyatékkal élő honfitársaink olyan termékeket tudnak előállítani, amelyek teljes mértékben megállják a helyüket a piacon. Ugyanakkor kormányzati, önkormányzati segítséggel, és ha bevásárlóközpontok is befogadják termékeiket, akkor egyre többen kaphatnak munkát – mondta.

Pécsett jelenleg 550 megváltozott munkaképességűnek biztosítanak munkát, országosan pedig összesen 55 ezernek. Ez a szám immár 10 ezerrel magasabb a 2010-es adatnál.

Soltész kitért rá, hogy az elmúlt években végrehajtott rokkantosítási, felülvizsgálati rendszer átalakítása nagyon kényes területet érintett; sok visszaélésről tudott a társadalom, miközben többen nem kapták meg a támogatási lehetőséget.

Az államtitkár megemlítette a Szemem Fénye Alapítvány által működtetett országos hírű gyermekhospice-ház jelentőségét, amely példával szolgál, s a minap aláírt megállapodás alapján az állam egymillió forintos támogatást nyújt számára. A pécsi buszbeszerzésről szólva megjegyezte, hogy Csizi Péter és Hoppál Péter parlamenti képviselők figyeltek arra, hogy Pécsett immár a mozgáskorlátozottak által is használható, új, alacsonypadlós buszokat vásároljanak.