Vásárcsarnok: nemsokára jöhet a döntés

Ilyen dolgokkal szembesülnek majd a gyerekek

Nemcsak a vásárlóknak lesz sokkal jobb az új pécsi vásárcsarnok, hanem azoknak is, akik őstermelőként szeretnék bővíteni a piacukat, így akár a sulikba is helyi termékek kerülhetnek. Hamarosan dönthetnek az új belvárosi központról. 

hirdetés

A Vásárcsarnok tervpályázata hamarosan lezárulhat, október elején már dönthetnek a nyertes pályázatról is. Mint ismert, Pécs egy olyan új létesítményt szeretne, amely éttermeknek is helyet adna, de szórakoztató funkciók is lennének benne. Az előzetes elképzelések szerint nagyjából 500 négyzetmétert szánnak a húsos pultoknak, de két-két halas és tejes üzlet is lenne. A füstölt áruknak legalább két üzlet és 10 asztal állna rendelkezésre, a zöldségnek, a gombának, tojásnak és méznek 450 négyzetmétert és 80 asztalt adnának. A virágosoknak pedig 75 négyzetmétert és 24 asztalt. A pékárunak 210 négyzetméternyi helyet szánnak, az étteremnek, kávézónak, pecsenyéseknek 460 négyzetméternyi területet biztosítanának.

Az ős- és kistermelők piachoz jutását segítő szervezet vezetője szerint a 2017-ben létrejövő pécsi ellátási központ, ami az új Vásárcsarnok megépítésével egy időben készülne el, nagyban elősegítheti, hogy a Patrónus által koordinált termelők termékei eljussanak az iskolákba is.

Korábban már írtunk arról, hogy a Pécsi Patrónus Kft. egyik célja, hogy minél több helyi kis- és őstermelőt vonjon be a városi közétkeztetésbe. Ez egyelőre csak részben sikerült, ugyanis a cég még mindig nem beszállítója az iskolákban szolgáltatást végző Hungast Kft.-nek.

Fazekas István, a Patrónus ügyvezetője szerint ennek az egyik oka, hogy a Hungast egy-egy tételből alkalmanként olyan jelentős mennyiséget rendel, amihez a kapacitásuk még jelenleg kevés. Ezért lesz nagyon jelentős lépés az, hogy a pécsi vásárcsarnok 2017-re tervezett megépítésével egyidejűleg megvalósul a rövid ellátási lánc központja Pécsen. Ez hűtőházzal, zöldség- és gyümölcsválogatóval és -feldolgozóval lesz felszerelve, s akkor már olyan mennyiségben képes lesz a konyhakész termékeket ajánlani a Hungastnak a cég, amellyel nagyobb eséllyel pályázhatnak egy-egy jelentősebb tételre.

Fazekas István szerint ugyanakkor ha nem is a Hungast felé, de találtak olyan értékesítési forrásokat, amelyeket sikerült úgy összekapcsolni a pécsi-baranyai kis- és őstermelőkkel, hogy jelentős szintű értékesítés folyik már – elsősorban bölcsődék és éttermek számára.

– A bölcsődei étkeztetés szerencsére változatlanul folyik. A pécsi és Pécs környéki termelőktől jelentős mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk fel és szállítunk be az intézmények számára.

A Patrónus Kft. szoros együttműködést alakított ki a Magar Szociális Szövetkezettel. Ez utóbbi a bölcsődei beszállítójuk zöldség- és gyümölcsáruk tekintetében. A szövetkezet lenne az az egyik bázis,  sőt feldolgozó üzemükben konyhakész zöldségeket, burgonyakészítményeket állíthatnak elő a jövőben.