Vasarely-díjat kapott Pécs egyik legnagyobb szobrásza

Pécs városa egy újabb nagy művészét díjazta péntek délután a Zsolnay Kulturális Negyedben: ez alkalommal Victor Vasarely-díjat adományozott Trischler Ferenc szobrászművésznek. Kortárs alkotóművészeti eredményei, köztéri alkotásai, egész életművének sikerei miatt érdemelte ki a kitüntetést, melyet Páva Zsolt polgármester adott át.

hirdetés

A városvezetés egyhangúan ítélte oda ezt a díjat a művésznek, díjazva ezzel nagyívű, töretlen pályafutását, Pécsért tett fáradozásaiért.

Páva Zsolt elmondta, az ilyen díjakat átadni mindig kedves kötelesség. Trischler Ferenc művészete kézzelfoghatóan jelen van Pécs utcáin – gondoljunk csak az Aradi Vértanúk sétányának mellszobraira, vagy a legutóbb, februárban átadott Elhurcoltak Emlékművére a Mártírok útja és a Kolozsvár utca kereszteződésénél.

trischler ferenc, vasarely díj01
Páva Zsolt polgármester átadja a díjat Trischler Ferencnek

– Habár leginkább itt a városban találkozhatunk műveivel, nem szabad elfelejteni, hogy Trischler Ferenc alkotásai szerte az országban fellelhetőek – mondta Páva.

aradi vértanúk poeltenberg
Poeltenberg Ernő szobra a Aradi Vértanúk Útján

Trischler Ferenc úgy nyilatkozott, meglepte ez a kitüntetés, nem számított rá.

– Kívánom, hogy sok más pécsi alkotótársam is részesüljön ebben a megtisztelő díjban – mondta. – Ugyan én leginkább a műtermemben érzem jól magam, nem a nagy tömegben, ez a nap azt hiszem kivétel – nyilatkozta a szobrász.

Végül köszönetet mondott a Vasarely-díjért a városnak, azoknak, akik megszavazták számára ezt a kitüntetést.

A forgalmas karokon több a besurranó is...
Az Ifjúság úti BTK-TTK campus kapuja is Trischler munkája
Névjegy
Trischler Ferenc 1945-ben született Németbólyban. Huszonnégy éves volt, mikor elkezdte képzőművészeti főiskolai tanulmányait, addig szobafestőnek tanult. Szabó István és Somogyi József kezei alatt művelődött 1969-től 1975-ig. Azóta szabadúszó. Öt évig tanított a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában. Országszerte több mint nyolcvan köztéri alkotása van, ebből több mint harminc a pécsi köztereken. Kiállításaival bejárta Európát: Hamburg, Róma, Stockholm, Ravenna. Pályája elején kisplasztikákkal dolgozott, de munkáit leginkább a bronz mellszobrok, plakettek határozzák meg.
Pécsett olyan alkotások dicsérik a keze munkáját, mint a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti díszkapuja, az Aradi Vértanúk sétányán négy vértanú mellszobra (Leiningen-Westerburg Károly, Poeltenberg Ernő, Knézic Károly, Damjanich János), Kitaibel Pál és Prinz Gyula mellszobra az egyetem Természettudományi Karának Botanikus Kertjében, Várkonyi Nándor mellszobra a róla elnevezett könyvtárban.