Miért menjünk Horvátországba?

Már csak napok vannak hátra Horvátország uniós csatlakozásáig, ami többek között rengeteg könnyítést jelent mindkét országnak. Számunkra főleg a két Baranya kapcsolata lesz fontos. A belépéssel ugyanis megindulhat a kereskedés a határszélen, és “odaát” van, ami olcsóbb is, mint nálunk. 

hirdetés

Kérdés, hogy a horvátok vagy a magyarok járnak-e jobban az uniós csatlakozással. Egyelőre a gazdasági szakemberek sem mondják ki nyíltan, mi várható; majd az első hónapok eldöntik. Az mindenesetre már most látszik, melyik ország polgárának lesz érdemes átutaznia komplett bevásárlás, vagy speciális termékek miatt a határon. Ilyen szempontból a horvátok nyernek többet, hiszen egy nagybevásárlásban ők járnak majd jobban nálunk.

Lesznek viszont termékek – főleg jövedéki áruk, azaz cigaretta, égetett szesz –, amelyeken baranyaiak a nyerhetnek.

De hogy milyen változások lesznek? Júliustól megszűnik a vámellenőrzés, csupán az úti okmányok vizsgálata marad meg, az is egyetlen megállítással. A mostanihoz képest nem egy esetben tízszeresére vagy a fölé emelkedik a bejelentés nélkül behozható cigaretta vagy alkohol mennyisége. Szőlőborból például 4 helyett 90 litert, sörből 16 helyett 110 litert, tömény szeszből 1 helyett akár tíz litert is behozhatunk fejenként. Megszűnik a vámmentesen behozható áruk 300 eurós értékhatára, nem kell bejelenteni a 10 ezer eurót meghaladó készpénzt vagy értékpapírt, nem kell majd vámoltatni a hajókat sem.

Nem kell majd dugdosni…

– Én úgy vélem, inkább a horvát autók lesznek megpakolva, méghozzá az anyaország irányába júliustól. A legtöbb, nagyáruházakban kapható termék ugyanis jó ideje drágább nálunk, Horvátországban. A sajt, a szalámifélék, a minőségi élelmiszerek mind olcsóbbak a magyaroknál, de még az üdítők, tisztítószerek is – mondja lapunknak a Pécsre költöző családja és Donji Mihojlac-i lakhelye között ingázó Farkas Tamás, aki ezért tisztában van az árakkal.

– Összességében nálunk tíz-húsz százalékkal jön ki drágábban egy nagybevásárlás, az üzemanyag pedig vagy ugyanannyiba vagy egy kicsit még többe is kerül, mint Magyarországon – mondja. Vélekedése szerint a magyaroknak horvát gyártású tömény szeszféleségekért, tengeri halért, cigarettáért, autógázért, energiaitalért, rágcsálnivalóért, cukorért éri majd meg átutazni. Emellett a tengeri halak kilóját is megszerezhetjük 1500-2000 forintért.

Tíz liter tömény? Simán.

Mi is nyomozásba kezdtünk.

A Horvátországban nagy népszerűségnek örvendő Konzum, s a Lidl árait néztük át, s a ma legkedvezőbb 41 forintos kunával számoltunk.

A tények megerősítik Farkas állításait.

E szerint majdnem minden drágább odaát: egy kétliteres Coca-Cola például 400, egy doboz sör legalább 300 (igaz, a kétliteres, műanyagpalackos csak 440), a trappista sajt kilója minimum 1800, a negyedkilós őrölt kávé 400-500 forintba, a literes, 50 százalékos rostos narancs 180, a literes szörp 600 forintba kerül.

Az olcsóbb dolgok közé tartozik a 280 forintos banán, a háromszáz forintos folyó bor, s a röviditalok. Utóbbiakból literes kiszerelések vannak: domaci rumot, Badel brandyt, mézes pálinkát kapunk 1700-2000 forintos literáron.

Ugyanígy a cukrot is megkapni kétszáz forint körül, vagy akár az alatt is, ha szerencsénk van.

Emellett az energiaitalok és a chipsek jóval az itthoni árak alatt maradnak, hiszen odaát nincs extra adó rajtuk.

A dohánytermékekből a prémiumtermékek ugyanannyiba kerülnek, mint itt, viszont akad jó pár olcsóbb márka is. Így egy-egy dobozhoz, például a Westhez, már 500-600 forintért is hozzá lehet jutni.

Azok is igazán jól járnak, akik autógázért ugranak le: az itthoni 275 forint helyett 190 forint körül lehet Horvátországban gázt tankolni.

Ez egy átlagos autó esetében egy teli tanknál húsz literes spórolást jelent, azaz: még Pécsről is megéri átjárni tankolni.

[frame]

Akárhányat fordulhatunk…

Mindenképpen lesznek olyan termékek tehát, amelyeket megéri majd behozni. A jó hír, hogy – bár lesznek mennyiségi korlátok – az nincs kikötve, hogy egy személy bizonyos idő alatt hány kört tehet. Cigarettából a 800 szálas, vágott dohányból az egykilós limit így csak egy-egy utazásra szól.

[/frame]