Vásárlók özöne Pécsett

Csörömpölnek a kasszák és folyamatosan áramlik a tömeg a belvárosi bevásárlóközpontban. Senkit nem érdekelt a „Ne vásárolj semmit!” világnap hétfőn. A forgalom egy cseppet sem csökkent az üzletekben, sőt, a roham még csak most jön – mondják az eladók. 

hirdetés

A Ne Vásárolj Semmit Napnak Magyarországon már kilenc éves hagyománya van. Azokban az országokban, ahol a fogyasztói kultúra már korábban elhatalmasodott, több, mint tíz éve tartják meg a vásárlási böjt eme ünnepét. Az idén több mint hatvan országban több százezer ember vett részt az egynapos vásárlási szünetben. Kivéve Pécsett.

Hétvégén, de még hétfőn is özönlött a tömeg a pécsi üzletekben és az Árkádban. Szinte mindenki vásárolt, senkit nem hatott meg a „Ne vásárolj semmit” világnap, amelyet hétfőn tartottak – egyesek.

– A világnapról semmit sem hallottunk, ezért is jöttünk most vásárolni – mondta László Levente,  aki haverjával keresgéltek éppen pulóvert az áruházban.

Volt azonban, aki ugyan hallott a vásárlási böjtről, de nem nagyon érdekelte.

– Nem nagyon szoktam ezeket betartani. Jövök-megyek, és ha valami megtetszik egy boltban, akkor azt megveszem – mondta Szabó Szilvia.

Forgalomcsökkenést az üzletekben sem tapasztaltak. Sőt, a közelgő ünnepek miatt még több vásárlóra számítanak, mint eddig.

– Karácsony közeledtével többen jönnek be hozzánk, mint egy átlagos hétköznapon. Olyan pedig nem is fordult elő, hogy valaki azt mondta volna: ma van a ’Ne vásárolj semmit!’ világnap, ezért nem vesz semmit sem – mondta Schmidt Andrea, a Butlers üzletvezető-helyettese.

 

[frame]

A „Ne vásárolj semmit!” napnak Magyarországon már több éves hagyománya van. A cél az lenne, hogy ilyenkor az emberek összefogjanak, és legalább egy napig semmit ne vásároljanak. Így lehetne csökkenteni például a csomagolóanyagok felhasználását, ezzel pedig legalább egy napig meg lehetne óvni a környezetet a káros anyagoktól.

[/frame]