Vasárnap: jól jártak a kisboltosok és a vásározók

Nem panaszkodhatnak a családi vállalkozásban működő pécsi kisboltosok, hiszen az elmúlt vasárnap is egymásnak adták a kilincset a vevők náluk. A vásárban és a piacokon pedig nemcsak a jó idő miatt voltak ezrek, hanem azért is, mert a multik nem nyithattak ki.

hirdetés

Több kisboltnál is érdeklődtünk a minap azok után, hogy eltelt az első hónap a vasárnapi nyitva tartás tilalmáról szóló rendelet életbe lépése óta. Mindegyik üzletben arról beszéltek, hogy eddig csak az ünnepnapokon tapasztaltakhoz hasonló forgalmat értek el a legutóbbi vasárnap is, ráadásul nem is mindenkit tudtak kiszolgálni.

Máshova mennek...
Máshova mennek…

– Bár igyekeztünk nagy készleteket betárazni például WC-papírból, ásványvízből és sörből, a nap végére így is kimerültek a készleteink. Legközelebb jobban oda kell figyelnünk erre – mondta lapunknak Tamás, az egyik kertvárosi Tom Market eladója, aki szerint a vevők szinte egész nap megállás nélkül érkeznek a hét utolsó napján. Volt, aki csak egy ecetes uborkáért vagy kóláért ugrik be, más viszont komplett bevásárlást intézett, mondván, rokonok jönnek, s készülnie kell.

Mint azt Ágai Tamás, a Pécsen mintegy hatvan bolttal rendelkező Tom Market hálózat alapítója lapunknak megerősítette: nemcsak néhány, de az összes boltjuk csúcsra jár vasárnap, nagy igény van a nyitva tartásra. Hozzátette: az üzleteik több mint 80 százalékában megoldotta a tulajdonos, hogy eleget tegyen a törvényi feltételeknek; céljuk, hogy ne legyen zárva egy bolt sem vasárnaponként.

[box title=”Bizakodik a kultnegyed” box_color=”#298f31″]Mint azt Márta István, a Zsolnay-negyedet működtető társaság ügyvezetője lapunknak elmondta, bíznak benne, hogy a boltok vasárnapi zárva tartása több látogatót csábít a negyedbe.

– A Kézműves Boltok Utcájának boltjai vasárnap is várják a látogatókat helyi kézműves portékáikkal. Egy különleges utcabállal is készülnek: április 26-án, vasárnap rendezik meg a Legnagyobb Buli a Legkisebb Utcában című rendezvényt, ezen a napon az üzletek számos kedvezménnyel, 15 órától pedig zenés és kézműves programokkal, ingyenes koncertekkel várják vendégeiket.

A ZSÖK NKft. további programokkal is készül a vasárnapokra, ilyen például május 16–17. között a Zsolnay Sport- és Egészségnapok vagy május 29–31. között a Zsolnay Piknik. Továbbá a Herkules Műhely vasárnapi foglalkozásaira is minden héten várják a látogatókat.

Márta hozzátette ugyanakkor: az eddig eltelt pár vasárnap alapján még nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni, mivel ilyen rövid idő alatt nem is életszerű szignifikáns változás, ennek mérésére nagyobb időintervallumot érdemes vizsgálni.[/box]

De nemcsak a családi kézben lévő üzletek nyertek, hanem a pécsi vásár is: március 15. óta – hacsak nem volt esős, szeles az időjárás – tömve volt a tradicionális eladóterület, ahogy a piacokon is sokan fordultak meg.

Jól mutatja vasárnapi zárva tartás hatásait az is, hogy szombatonként hatalmas tumultusok alakulnak ki a hipermarketeknél, de az elmúlt hétvégén, az egyik női magazin kuponos akciójának zárónapján még a próbafülkékre is fél órát álltak sorba az emberek, a kasszánál pedig szintén negyedórás várakozásra kényszerültek.

Mint azt korábban megírtuk, Pécsen az Árkád ugyan nyitva van, ám benne a legtöbb üzlet nem nyit ki a hét utolsó napján. A plázában is egyelőre csak pár tulaj döntött – tudott dönteni – így. A belvárosi boltoknak pedig mintegy negyede vár vásárlókat a hét utolsó napján.

A plázában például mintegy tíz üzlet van nyitva a hét utolsó napjain; a vezetés azt ajánlja a boltosoknak – ha megtehetik -, hogy legyenek nyitva, mert vasárnaponként is nagy a komplexum látogatottsága.

[box title=”Vásártér, piacok: biztató indulás” box_color=”#49834c”]Péter-Domán Zita, a vásárteret és a piacokat fenntartó Pécs Holding Zrt. pr-menedzsere azt mondta, folyamatosan sokan voltak a vásárban, de egyelőre nem jelenthető ki, hogy ez inkább a jó időnek vagy az  üzletek vasárnapi zárva tartásának köszönhető. Egyes árusok már vélnek összefüggéseket, de több idő kell ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni mindezt. Az biztos, hogy a legutóbbi vasárnapon minden parkoló megtelt a vásár mellett. A piacokon még nem érzik a változást, a Hajnóczy utcában például még több kiadatlan üzlete is van a holdingnak.[/box]