Itt a friss házasoknak az adókedvezmény

A tervek szerint idén tovább emelkedik a családoknak járó támogatások összege. Jelentős változás, hogy az idei esztendőtől a társadalombiztosítási járulékból is levonható az adókedvezmény, emellett a gyed extrát is egyre több érintett veszi igénybe.

A bevezetendő intézkedések között szerepel, hogy a gyermekvállalási kedv növelése érdekében a családi adókedvezmény mértéke 2016-tól fokozatosan emelkedik az egy- és kétgyermekes családoknál is mindaddig, amíg 2019-re a mostani kedvezmény dupláját – 125 ezer forint adóalap-kedvezmény – el nem érik.

Barlai Krisztina, a NAV dél-dunántúli regionális főigazgatóságának kommunikációs főreferense szerint szintén él a friss házasok adókedvezménye: a második gyermek után igénybe vehető családi adókedvezmény mértéke is emelkedik. Feltétel, hogy legalább a házasok egyik tagjának ez legyen az első házassága, s a frigyre idén január elseje után kerüljön sor. A kedvezmény mértéke havonta 31 250 forint, ezt maximum két évig lehet igénybe venni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint tavaly a gyed extra nagy népszerűségnek örvendett az érintettek körében. Szeptemberben már 15 ezer édesanya dolgozott gyed vagy gyes mellett heti több mint 30 órában. Eddig gyed alatt nem vállalhattak munkát a nők, gyes esetén pedig heti 30 óránál kevesebb időt tölthettek munkavégzéssel.

Az idei évben kiterjesztik a szocpolt is. Július elsejétől már nem csupán új ingatlanok esetében, hanem használt házakra és lakásokra is igénybe vehető a támogatás. Az új néven, családi otthonteremtési kedvezmény elnevezéssel bevezetendő lehetőség keretében félmilliótól 3 millió 250 ezer forintig terjedő támogatás vehető igénybe használt lakás vásárlása és bővítése esetén. Újdonság, hogy már az egygyermekes családok számára is elérhető ez a lehetőség, sőt, azok is élhetnek vele, akik vállalják, hogy négy éven belül két gyermekkel bővítik a családjukat.