Védett pécsi növények kontra kaszálás?

Május és június hónapokban a szokásosnál magasabb az útszéli növényzet a Mecsekoldal egyes részein, így jogosan merülhet fel a kérdés: hol marad a kaszálás? A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis az érintett területeken rengeteg védett növény nő, amelyek szaporodására bizony nagyon oda kell figyelni, védeni kell a ritkaságokat.

hirdetés

Pécsen, a Mecsek déli oldalának útjain „térdig érő” problémába ütköznek nyáron az autósok. A Mecsek kaputól a Francia-emlékmű vonaláig, valamit attól északra, a Málics Ottó utca, a Demokrácia utca, az Ángyán János utca, a Hunyadi János utca (és a felette lévő területek) kanyargós és kacskaringós útjai mentén ugyanis magasabbra nőtt növények nehezíthetik a kanyarok beláthatóságát.

A majomkosbor többet ér annál, hogy csak úgy lekaszálják
A majomkosbor többet ér annál, hogy csak úgy lekaszálják

Ezeken a szakaszokon a Mecsekben élő vadak mozgása is nehezebben követhető és látható, tehát az itt autózóknak fokozott figyelemmel és óvatossággal szükséges vezetniük. Azok, akik rendszeresen itt hajtanak, érthetően jobb látási viszonyokat szeretnének, ezért az utakért felelős Biokom Nkft.-hez ebből kifolyólag több olyan bejelentés is érkezett már, amelyben az utak mentének kaszálását kérik a városüzemeltető cégtől. A törvényi szabályozás miatt azonban ez nem olyan egyszerű eljárás.

A 10 ezer forintos bíboros kosbort meg kell védeni
A 10 ezer forintos bíboros kosbort meg kell védeni

Azt ugyanis kevesen tudják, hogy ezeken a területeken, ezen utak mentén védett és fokozottan védett növények élnek, amelyeket szankciók nélkül nem lehet csak úgy lekaszálni – tudtuk meg a Biokomtól.

– Nem is hiába lett értékes flórájának és faunájának köszönhetően ez a vidék a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része, és az sem véletlen, hogy a Mecsekoldal az Európai Unió által létrehozott ökológiai hálózat, a Natura 2000 oltalma alá esik – mondta Szilasi Tamás, a Biokom Nkft. erdőgazdálkodási vezetője.

A Janka-sallangvirág negyed millió forintot ér
A Janka-sallangvirág negyed millió forintot ér

Épp ezért az itt élő olyan védett és fokozottan védett növényeket, mint például a Janka-sallangvirág (eszmei értéke: 250 ezer forint), a méhbangó (szintén 250 ezer forint), a szarvas bangó (250 ezer forint), a majomkosbor (50 ezer forint), a bíboros kosbor (10 ezer forint), a fehér madársisak (10 ezer forint), az ibolyás gérbics (10 ezer forint), a kis levelű nőszőfű (10 ezer forint), a csőrös nőszőfű (10 ezer forint), a piritógyökér (5 ezer forint) vagy a nagy ezerjófű (5 ezer forint) meg kell védeni.

Szép nagy a dzsindzsa, de  vajon megtalálják a képen a védett növényt?
Szép nagy a dzsumbuj, de vajon megtalálják a képen a védett növényt?

Amennyiben a kaszálásra a zöldhatóság engedélye nélkül kerülne sor, akkor a Biokom – vagy az, aki a kaszálást végezte – természetkárosítás vétségét követné el, amely súlyos bírságot vonna maga után. Szilasi Tamás azonban hangsúlyozta, hogy amint befejeződik a virágzás és a magszórás folyamata, a Biokom Nkft. – egyeztetve a zöldhatósággal, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal – nekilát a kaszálási munkáknak, amelyek várhatóan a következő napokban már el is kezdődhetnek.