Vége lesz a részeg óbégatásnak?

Komoly szankciókkal – pénzbírság, elzárás, közmunkára ítélés – sújthatnák a hatóságok azokat, akik magatartásukkal megzavarják a közrendet, veszélyeztetik a közbiztonságot, a közegészséget és a kulturális értékeket. A csütörtökön a Közgyűlés elé kerülő fideszes javaslat a tökrészegen óbégató, csoportosan padokon fetrengő, kéregető fedél nélküliekre éppúgy vonatkozna, mint bárki másra, aki megsérti ezeket a normákat.

hirdetés

Nyáron a Fidesz közel félmilliót költött egy átfogó közvélemény-kutatásra, amelyből kiderült: a megkérdezett pécsiek több mint 80 százaléka, több mint 10.000 ember támogatná azt a rendeletet, amellyel megtiltanák a közterületeken való életvitelszerű tartózkodást. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt követően döntött amellett, hogy megkérdezi a pécsieket, támogatják-e a hajléktalan-rendelet bevezetését, hogy az ellenzék és az Összefogás Pécsért Egyesület is leszavazta a tervezetet.

A rendeletről csütörtökön döntenek ismét. Ha megszavazza a képviselők többsége, tilos lesz bizonyos közterületeken életvitelszerűen tartózkodni a belvárosban és több külső városrészben is. Ez azt jelentené, hogy komoly szankciókkal – pénzbírság, elzárás, közmunkára ítélés – sújthatná a hatóságok azokat, akik magatartásukkal megzavarják a közrendet, veszélyeztetik a közbiztonságot, a közegészséget és a kulturális értékeket. A javaslat a tökrészegen óbégató, csoportosan padokon fetrengő, kéregető fedél nélküliekre éppúgy vonatkozna, mint bárki másra, aki megsérti ezeket a normákat.

Páva Zsolt polgármester azt mondja, nem mehet egyetlen pécsi rovására sem, hogy egyesek az utcán magatartásukkal zavarják a többi embert, félelmet keltsenek bennük, zaklassák őket, vagy éppen a padra leheveredve egész álló nap elfoglalják a megpihenni vágyók helyét.

Ezért októbertől mind a kéregetést, mind a néma koldulást betiltják a szűk városmagban a Rákóczi út-Lánc utca-Aradi Vértanúk útja-Klimó utca-Kórház tér vonalán belül. Emellett azt is szabályozzák, hol tilos a közterületeket életvitelszerűen használni. Ezzel azokat az embereket szeretnék kiszűrni, akik padokon alszanak, küszöbön ücsörögnek naphosszat, az utcán tisztálkodnak vagy alszanak.

Életvitelszerűen élni egyébként októbertől nemcsak a belvárosban lesz tilos, hanem az összes, a kulturális főváros programban felújított utcában, téren, parkban. Többek között így Uránváros és Kertváros központi részein, a Szilárd Leó parkban vagy éppen Megyerváros központjában, de a Berek-sétányon, a Diána téren sem. Szintén érintett többek között a Köztársaság tér, a Rókus-sétány, a Kórház tér, a Tettye, keleten a Szondi-sétány, a Komját Aladár utca.

Élesen elhatárolódik az életvitelszerű és a rendeltetésszerű használat
Élesen elhatárolódik az életvitelszerű és a rendeltetésszerű használat

Pécs ezzel együtt segítséget nyújt minden olyan embernek, akinek nincs fedél a feje felett, így nappali melegedők, népkonyhák és éjszakai szállások is a rendelkezésükre állnak.

Az új szabályokat a köztereseknek és a rendőröknek kell betartatniuk.

A pécsi hajléktalanok ellátásában kulcsszerepet játszó Támasz Alapítvány szakmai vezetője szerint egyébként körülbelül 20-25 hajléktalannal van csak probléma, ők viszont vagy sérültek mentálisan, vagy súlyos alkoholisták.

[box title=”Több városban is éltek már” box_color=”#5c14eb”]Mielőtt Pécsen kikérték volna a városlakók véleményét, Budapesten és Debrecenben is bevezették az új szabályokat. A fővárosban a világörökségi helyszínek mellett a frekventáltabb részeken, de megállókban is tiltottak, míg az Alföld legnagyobb városában a belső területeken és a Nagyerdőben nem tűrik meg a randalírozást. Az intézkedések miatt jelentősen csökkent a hajléktalanok száma.[/box]