Ingyen lehet majd pénzhez jutni?

A kormány havi két ingyenes pénzfelvételi lehetőséget biztosítana a lakosoknak úgy, hogy megtiltaná a bankoknak, hogy a pénzt más címen préseljék ki az emberekből. A Fidesz már októberben tárgyalná a tervezetet, így a lakosok akár több ezer forintot is spórolhatnak.

hirdetés

Jövő év elején véget érhet a drága pénzfelvétel időszaka. Sajtóhírek szerint a kormány és a frakció egy tervezetet kíván benyújtani, amely arra kötelezné a bankokat, hogy ügyfeleik havonta egy átlagfizetésnyi – nagyjából 150 ezer forintnyi – összeget ingyen vehessenek fel az automatákból.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője megerősítette, pártjuk ragaszkodik az ingyenes készpénzfelvételhez. Ezért arra kérte a nemzetgazdasági tárcát, hogy készítsen egy ennek megfelelő szabályozást. Úgy fogalmazott: fogyasztói jognak tartja az ingyenes készpénzfelvételt.

Rogán azt szeretné, ha október közepéig a parlament elé kerülne az erről szóló indítvány. Ugyanakkor kijelentette: arra is figyelni fognak, hogy az ingyenességre hivatkozva a bankok ne változtathassák meg egyéb díjaikat, így pótolva pénzkiesésüket.

Korábban lapunk is megírta: augusztusban nagy közfelháborodás kísérte, hogy a bankok áthárították ügyfeleikre a tranzakciós adót. Így azoknak is fizetniük kell a pénzfelvételért, akik korábban ezt díjmentesen tehették meg. Ez a lakosságnak havonta minimum több száz, évente több ezer forintos plusz kiadást jelent.

Figyelnének arra is, hogy a bankok ne szedhessék be más módon a pénzt – ígérik.

Szakértők szerint ezzel a lépéssel a legolcsóbb bankszámlák havi költségei is 40 százalékkal emelkedtek szeptembertől. A döntés után sokan váltottak pénzintézetet, hiszen a legolcsóbb és a legdrágább kondíciókat kínáló bankok árai között akár évi 17 ezer forint is lehet a rés.

– Eddig teljesen ingyenes volt az “ingyenes pénzfelvétel” a saját fiókom automatájánál. Szeptembertől viszont hat ezreléket vonnak le a kártyámról minden egyes ilyen akciónál. Ugyanígy ingyen volt az internetes utalás, mostantól viszont ezresenként további három forintot csippent le a bank a pénzemből – nyilatkozta akkor lapunknak Fekete Roland, aki az egyik osztrák multinál vezeti a számláját.

[frame]

Mennyivel lett drágább?

Három különböző életszínvonalon élő és a más-más banki szokásokat mutató ügyfél adataival is kikalkuláltuk, mennyi a különbség a havi banki költségek között.

Első körben egy olyan ügyfelet néztünk meg, aki havi 85 ezer forintot keres nettóban, havonta háromszor vesz le pénzt kártyájáról, összesen ötvenezer forintot, s ötször fizet is vele. Csoportos beszedési megbízást pedig nem ad, s netbankon sem utal. Neki 600-700 forintba kerül szeptembertől a bankolás.

Második fiktív alanyunknak már 160 ezer forint érkezik a számlájára, erről intézi a közüzemi díjakat csoportos beszedéssel, és havonta néhányszor még utal is a kártyáról, ötvenezret pedig készpénzben is felvesz róla. Ő a magasabb beérkező havi összeg miatt több kedvezményt is kap, s akár 500 forint alatt is megúszhatja a havi költségeket.

A harmadik esetben egy egészen jól kereső egyént választottunk, akinek 420 ezer forint érkezik minden egyes hónapban a számlájára. Sokszor vesz le készpénzt, sokat utal, több csoportos beszedési megbízása is van. Neki már 1000-1500 forintot kell áldoznia a számlacsomagja fenntartására.

[/frame]