Vége a Nagy Pécsi Ólomvezetékcserének

Pécsen már nincsenek ólomcsövek, miután szerdán a Tettye Forrásház Zrt. utolsó ilyet is műanyagra cserélte a városi vízvezeték-hálózatban. Az elmúlt hat évben 4,5 milliárd forintos rekonstrukciót hajtottak eddig végre. 

hirdetés

A Hunyadi úton az utolsó munkások is letették a lapátot és leálltak azok a munkagépek, amelyekkel az utolsó ólomcsöveket cserélték ki a városban.

Girán János, Pécs alpolgármestere a helyszínen elmondta, csak ebben az évben 100 millió forintból újultak meg a csövek, összesen 86 helyszínen zajlottak munkálatok.

Emlékeztetett rá, nemrégiben fejeződött be Kertvárosban is az a 550 milliós beruházás, amelynek keretében tíz kilométernyi vezetéket cseréltek ki. A vízszolgáltató ezen felül 2010 óta 4,5 milliárdot költött a pécsi és Pécs környéki települések  víziközműveinek ütemezett felújítására.

girán vízvezeték
Girán szerint a vízminőség tovább javul

– Helyes döntés volt, hogy annak idején a város visszavette a szolgáltatást a francia tulajdonostól, hiszen ilyen mértékű beruházások korábban nem zajlottak – nyilatkozta a politikus.

Az ólom koncentrációjától a felújítások előtt sem kellett tartani. A Tettye laboratóriumában évente közel 14 ezer vízminőség vizsgálatot végeznek, ahol rengeteg szempontból analizálják a mintákat. Eddig az ólomtartalom meg sem közelítette a megengedett határértéket, ezentúl pedig szinte kimutathatatlan lesz.

vízvezeték csere
Mindenhol végeztek a munkások

A házon, kerítéseken belüli vezetékeket viszont a családi házakban és a társasházakban érdemes megvizsgálni, mert ugyan 1970 után már nem használtak már ólomcsöveket, de idősebb épületekben még megeshetett.

vízvezeték
Lejárt az ólomcsövek ideje
Az ólomcsövek vízvezetékként való használata már az ókorban elkezdődött, a nagyvárosok hálózatainak kiépítésekor a 19. század végén mindenhova került belőlük – Nagy-Britanniában, az USA-ban is csak ezt használták. Miután felismerték az ólom szervezetre gyakorolt káros hatását, programok indultak a cseréjükre.

A lágyabb és savasabb víz képes kioldani az ólmot a csövekből, így kerül bele a vízbe. A kemény víz – mint ami jellemző Pécsre is – viszont vízkőréteget képez a csövek oldalán, így jelentősen csökkenti az ólom kioldódását. Az ólomcsövek helyére most kemény polietilén és PVC anyagú műanyag csövek kerültek, ezek sokkal tartósabbak és strapabíróbbak.