Vége lehet a mocsoknak

A kormány rendet vágna plakátfronton, eltüntetné a kusza, csúnya látványt nyújtó hirdetéseket. Az ellenzék szerint a köztéri hirdetési piacot akarja megkaparintani a kabinet. Pécsen egyre kevesebb az illegális plakát.

hirdetés

A kormány ugyan már foglalkozott, de nem hozott döntést azon városképi törvényjavaslatról, amely rendet tenne az “ízléstelen plakáterdőben”. Ennek ellenére a jogszabályok felülvizsgálata, átalakítása jelenleg is zajlik.

plakátok, hl01
Egyre kevesebb az illegális ragasz

Legutóbb a kvótareferendumon való részvételre buzdító plakátok lepték el a városokat, ám mellettük rengeteg más, különböző termékeket, szolgáltatásokat hirdető plakát látható a városokban – így Pécsen is.

A baranyai megyeszékhelyen sokkal jobb a helyzet, mint a korábbi években.

– A korábbi plakátrengeteghez képest javult a helyzet, egyre többen tartják be a szabályokat a hirdetők közül – mondta Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet megbízott vezetője, aki szerint ez annak köszönhető, hogy bár plakátosok sok esetben rejtőzködve járják a várost és ragasztják ki a hirdetményeiket tiltott helyekre is, a közteresek folyamatosan intézkednek.

Pécsen leggyakrabban kandeláberekre, oszlopokra, telefondobozokra, telefonfülkékre ragasztanak ki plakátokat, ezek mind tiltott helyeknek számítanak. A szolgáltatók éppen ezért folyamatosan végzik az eltüntetést, és rendőrségi feljelentést tesznek.

Mindazonáltal Pécsen helyi rendelet is szabályozza a hirdetmények elhelyezésének módjait. A közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg az, aki nem az ilyen reklámoknak fenntartott helyen teszi ki a plakátját, vagy nem gondoskodik a reklámhordozó folyamatos karbantartásáról.

Szintén szabálysértést követ el az, aki szoborra, emlékműre, szökőkútra, díszkútra, padokra, sőt fákra helyez el reklámhordozót – kivéve a közterület-kezelője által engedélyezett hirdetőtáblákat.

Pécsen az elmúlt másfél-két évben nem szabtak ki büntetést illegális plakátragasztás miatt, de a korábbi években helyszíni bírsággal sújtottak néhány elkövetőt, akiknek jellemzően 10-15 ezer forintot kellett fizetniük bűnükért, de volt arra is példa, hogy feljelentés lett az ügyből.