Véget ér a Fürdő utcai rémálom

fürdő utcai kövek, új2

hirdetés

A kulturális főváros programban részt vevő alvállalkozók felajánlása nyomán kezdték el a Fürdő utca rendbe tételét. A városnak nem kerül pénzbe a felújítás. Olyan térköveket raknak le, amelyek bírják az autóforgalmat, s várhatóan évtizedekig a helyükön maradnak.

Bár az autósok általában nem örülnek az eltereléseknek, a Fürdő utca minap történt lezárása valószínűleg kivétel lesz. Itt ugyanis hitvány állapotba kerültek az utóbbi hónapokban a díszburkolat elemei: a motorosok számára veszélyesen, az autósoknak bosszantó módon mozogtak a kockakövek. A legtöbb autós ugyanis innen közelíti meg a városközpontot: a Hal tértől a zsinagóga mögött haladva a Munkácsy utcán át halad a Széchenyi tér és a Perczel utca irányába.

Ilyen volt
Ilyen volt

A probléma forrása, hogy az előző városvezetés a tervek készítésekor még forgalomcsillapított övezetként határozta meg a Hal tértől vezető szakaszt, ám a Kossuth tér átalakításakor mégis úgy döntöttek a városvezetők: ráengedik az autóforgalmat az útra.

Emiatt végeláthatatlan vita kezdődött az építtetőkkel, akik kötötték az ebet a karóhoz: jól dolgoztak, hiszen a terveknek megfelelően folyt a munka, arról nem tehetnek, hogy a város meggondolta magát. A gordiuszi csomót a minap sikerült átvágni.

Jönnek a tartós kövek...
Jönnek a tartós kövek…

– A kulturális főváros program beruházásaiban részt vevő alvállalkozók tettek felajánlást a városnak, hogy ingyen elvégzik a javítást. Kettős kapcsolódású beton térkövek kerülnek az útra, csakúgy, mint a Ferencesek útja nyugati oldalán vagy különböző parkolókban. A július közepéig tartó munka eredményeként várhatóan évtizedekig nem lesz újabb gond itt – mondja Merza Péter, a munkákat koordináló városfejlesztési cég igazgatója.

fürdő utcai kövek, új3

Hozzátette: nemcsak a Tímár utcáig javítanak majd, megvizsgálják a zsinagóga előtti – autóforgalom elől elzárt – szakaszt is. Ide is sokszor behajtottak ugyanis korábban az autósok, s itt-ott ugyancsak hibás lett a burkolat. Ha szükséges, ide is strapabíróbb köveket raknak.

[box title=”Kövek a kőbankba” box_color=”#a5b8de”]A most felszedett kövek a pécsi kőbankba kerülnek, ahol többek között a régi Széchenyi téri homokkőlapok is végezték. Ha szükséges lesz máshol javítás, a jó állapotúakat újból felhasználhatják.[/box]