A NAV hajtja be a kamarai díjakat

Kötelező a kamarai tagság, de az ötezer forintos hozzájárulást rengetegen nem fizették meg. Az elmaradást szakmai testületek kérésére hajtják be, százakhoz fog bekopogtatni NAV.

hirdetés

Az elmúlt hetekben hétezer vállalkozónál járt az adóhivatal az egész ország területén. Az elmaradt 2012-es és 2013-as kamarai hozzájárulás összegét vonta el az érintett cégektől a hatóság. Baranya megyében a hétezer valódi vállalkozásból 632 adóst érintően folytat végrehajtást a NAV, hatmillió forint behajtása érdekében.

– Az adók módjára beszedhető köztartozások köre nagyon széles skálán mozog, számuk folyamatosan nő, jelenleg több mint százféle jogcímen lehet behajtást kérni az adóhatóságtól – fogalmazott Barlai Krisztina, a NAV regionális kommunikációs főreferense. – 2013-ban például a szemétdíj, valamint a cégeket, vállalkozókat érintő kamarai hozzájárulás került át hatáskörünkbe, ezért hajthatja be a tartozásokat hatóság.

Az eljárás menete nem különbözik az adó beszedéstől, valamennyi végrehajtási cselekmény foganatosítható és ebben az esetben is külön költséggel jár. Fontos megjegyezni, hogy itt a NAV csupán a végrehajtást foganatosító szerv, a jogorvoslatok, valamint a fizetési kedvezmény elbírálása a kamarák hatáskörébe tartozik.

dr. Síkfői Tamás

Minden működő vállalkozásnak az Országgyűlés által 2011. november 21-én elfogadott törvényjavaslat alapján regisztrálnia kell a székhelye szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál, emellett fizetnie kell ötezer forintos hozzájárulást is. A szabály alól mentesülnek az agrárvállalkozások, valamint az ügyvédek, a közjegyzők és a magán-állatorvosok is.

– A megye eléggé elmaradott gazdasági tekintetben, nagyok sok a kényszervállalkozás, egészen más adózási formát kellene kitalálni – vélekedett Síkfői Tamás, a Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára (képünkön). – Nem tartom ezt megfelelő megoldásnak, sokkal hatásosabb lenne az osztrák-német minta, vagyis ha az állam átvállalná ezt a költséget – tette hozzá Síkfői.

A kamarai hozzájárulásra egyébként a szervezet működési költségeinek biztosítása miatt van szükség. A hozzájárulásért cserébe térítésmentes szolgáltatásokat kaphatnak a vállalkozások, gazdasági, pénzügyi, adózási kérdésekben adnak nekik tanácsot, de üzleti partnerek felkeresésében és pályázatfigyelésben is segítenek nekik.

 • “camara lucrum”

  A dologban egy nagyon komoly kiütközési pont van: ez bizony sosem volt kamara! Inkompetens megtűrt jellemtelen barmok társasága!
  Nem utolsó sorban megjegyzendő tény,hogy a fidesz jobban teljesít.
  Régebben az a hír járta,hogy a prostitúció egy olyan foglalkozás amit szégyelni kellene…mára ez megváltozott.
  A legalja az bizony az adó és p.ügy ellenőrzési hivatal!
  “előre qrvák, gengszterek”

 • DD

  Ez a Parragh adó. Ez kellett neki ahhoz, hogy luxus szolgálati autóval járhasson, hogy kibérelhesse kamarája számára a Szabadság téri fényűző bankpalota, legfelső emeletét irodának vagy székhelynek…

 • szöcs

  Fizetem’ de ez gittegylet. Bebetonozva a kommunista pártföiskola tanárnöjének a csemetéjével.

 • Viktor Janukovicsnak még egy saját stadionja se volt a háza mellett?

  Szegényes ez az ukrán elit.
  A megbukott ukrán elnöknek még egy saját stadionja se volt falusi háza mellett???

  BEZZEG A MI VIKTORUNK:-:))))

  adóból erre is futja
  végrehajtás van ott is:-))))