Véresen komoly dolgok történnek Pécsen

Ne lepődjön meg senki, ha a belvárosban úton-útfélen vérző fejű embereket, hordágyakat, elsősegélynyújtókat lát. Összesen Pécs húsz pontján várhatóak ugyanis súlyos és életveszélyes baleseteket szimuláló gyakorlatok.

hirdetés

Valószínűleg a Magyar Vöröskereszt országos elsősegélynyújtó versenye miatt sokakat a frász kerülget majd Pécsen szombaton, hiszen a megmérettetés elkerülhetetlen velejárója, hogy látszólag élettelen testeket próbálnak újraéleszteni vagy vérző fejsérüléseket próbálnak ellátni.

Körülbelül ilyen esetekre számíthatunk
Körülbelül ilyen esetekre számíthatunk

A vöröskereszt már 44. alkalommal szervezi meg a versenyt, így nálunk gyűlnek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat. A szervezet célja, hogy a versennyel újra az utcára, az emberek közé vigye az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.

Arról, hogy mit is láthat az, aki szombaton betéved a belvárosba, azt jól érzékeltetik a számok: 56 elsősegélynyújtó csapat, 260 ember ad számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről egy húsz állomásos belvárosi körpályán.

elsosegely1

 

Erre lesznek a “baleseti gócpontok”

A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelik, a lebonyolítást több mint 200 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segíti, míg a baleseti szituációk 73 képzett imitátor segítségével elevenednek meg.

A Magyar Vöröskereszt alapfeladatai közé tartozik az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A szervezetnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 70 ezren tettek sikeres közúti elsősegélynyújtó vizsgát a legnagyobb magyarországi humanitárius szervezetnél.

A szervezet egyik legnépszerűbb programja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ahol képzett vöröskeresztes önkéntesek 2007 óta 23 664 ezer strandoló sérülését látták el szakszerűen, valamint a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.