Vérét adta az igazgató és az alpolgármester

 

A Pécsi Állatkertben ezen a hétvégén féláron mehetnek be azok, akik vért adnak. A következő hetekben pedig folyamatosan lesznek programok a zooban, amelyet már több mint 150 ezren kerestek fel.

Minden csepp vérre szükség van, hiszen a régióban sem túl rózsás a helyzet a vérkészleteket illetően. Éppen ezért a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete, a Pécsi Vérellátó és a pécsi állatkert közös szervezésében tartanak szombaton és vasárnap (10 és 14 óra között) a mecsekoldali létesítményben véradást. Aki vállalja a rövid, ám életeket is megmentő procedúrát, az féláron mehet be a parkba.

Dr. Enyedi Ágnes Regina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, alapfeladataik mellett kiemelten kezelik az Országos Vérellátó Központtal közösen szervezendő véradásokat.

– Az önkéntesek hatalmas cselekedetet hajtanak végre, hiszen életet menthetnek, megadják a gyógyulás esélyét embertársaiknak – emelte ki, hozzátéve, példaértékű az együttműködés, ami létrejött, bízik abban, hogy lesz még folytatása, hiszen a rendszeres véradók megbecsülése mellett az új donorok toborzása is fontos.

véradás siptár decsi (1)
Decsi István, Pécs új alpolgármestere is eljött vért adni

A mostani eseményen új célcsoportot, fiatalabb korosztályt, kis gyermekes családokat is szeretnének megszólítani.

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere közölte, az eddig elért több mint 150 ezres látogatószám azt bizonyítja, hogy a pécsiek már régóta várták az állatkert megnyitását, de ezt az érdeklődést fent kell tartani, így amíg nyáron a zoopedagógiai programokra helyezték a hangsúlyt, télen más típusú rendezvényeket tartanak.

– Az advent első vasárnapjához, a szeretet ünnepéhez közeledve különösen is fontos, hogy a véradási akcióval duplán segíthetünk, egyrészt embertársainkon, másrészt az állatkert lakóin, hiszen a belépőkből, adományokból befolyó pénzt diagnosztikai műszerek vásárlására fordítja az állatkert. – mondta Őri László, aki hozzátette: örül annak, hogy ő is részese lehet az összefogásnak, hiszen a fehér tigris, Lukrécia örökbefogadó szülője ő maga is.

DSC_0009
Életmentés és összefogás a közös cél

A műszerek azért is lényegesek, mert az állatok számára komoly stresszel, megterheléssel jár az, hogyha külső rendelőbe kell szállítani őket.

Siptár Dávid, az állatkert igazgatója elmondta, az akció bevételéből egy speciális, mobil ultrahangkészüléket vásárolnak, amivel az állatkert által megbízott orvos a helyszínen tudja megvizsgálni az állatokat.

véradás siptár decsi (3)
Az állatkert igazgatója is vállalta

Az igazgató kitért arra, hogy bár máshonnan is érkeznek látogatók, de kezdetektől fogva azt vallották: elsősorban a pécsieké az állatkert, ezért a társadalmi felelősségvállalás jegyében a mindennapos feladatokon is túlmutató célokért is tesznek. Az elmúlt két hónapban ezért tudott több száz diák részt venni az ingyenes zoopedagógiai programokon, amelyeken betekintést nyerhetnek az állatok mindennapi életébe.

Az adventi időszakban minden hétvégére jut különleges program. A következő hétvégén a Mecsek Egyesülettel közös túrát szerveznek a Kisrétre, ezt követő hétvégén kézműves foglalkozásokat szeretnének tartani, december második hétvégéjén pedig a Patrónus Kft.-vel közösen termelői piacnak adna otthont a létesítmény.

Hirdetés