Vérszívók: mire számítsunk idén?

Még alig érezhettük a közelgő nyár melegét, de máris indul az idei szúnyogszezon, hiszen a Balaton mellett már irtanak, így nemsokára Pécsen is indul a permetezés. Vajon mennyire fenyeget minket a tavaly felbukkant, vírusokat terjesztő tigris- vagy koreai szúnyogok jelenléte?

hirdetés
Uránia Mozi

Tavaly nagy riadalmat keltett a Zika-vírus, mivel a kóros kisfejűséget okozó betegséget szúnyogok terjesztik. Hazánkban ugyanakkor a félelmek ellenére nem kell tartani a betegségtől, olyan kis számban vannak jelen a betegséget hordozó a tigrisszúnyogok, de szaporodásukhoz sincsenek meg itt a feltételek.

Kemenesi Gábor tanársegéd, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa szerint a hosszú, hideg, mínusz húsz fokos tél nem tett jót a vérszívóknak, nekünk viszont annál inkább, hiszen nem tudtak áttelelni a rovarok. Ugyanakkor azt még nagyon nehéz megjósolni, milyen lesz a nyár.

Egyelőre nyugodt, csendes szezonnak nézhetünk elébe, de elég egy hosszan tartó, többnapos esőzés, és máris más a helyzet. Roppant nagy mértékben befolyásolhatja az állomány nagyságát az időjárás.

Ezt senki nem akarhatja
Egyelőre nem kell ettől tartani

A Balatonnál már sok a lárva, így a tervezettnél korábban, már a héten elkezdik az irtást. Egyre több helyen már biológiai védekezéssel irtják a szúnyogokat, nem pedig kémiai anyagokkal. Ez főképp a vízközeli helyeken alkalmazott eljárás már lárvakorukban döbbenetes hatékonysággal pusztítja el a szúnyogokat. A biológiai módszer folyamán a lárvák táplálkozása során fertőzik meg őket egy olyan anyaggal, ami semmilyen más vízi és szárazföldi élőlényre nincs hatással.

Ez a szúnyog tehet mindenről
Tigrisszúnyog, a koreai szúnyog testvére

Kemenesi szerint már folynak a tárgyalások a Biokommal, egyeztetnek velük az irtásokról. A pécsi cég is biológiai módon végzi majd a műveleteket.

A koreai szúnyog tavaly bukkant fel Baranya megyében, az egyik szúnyoggyérítés alkalmával fedezték fel. Minden bizonnyal még pete- vagy lárvakorában érkezhetett az országba a veszélyes rovar. Tavaly hat darabot találtak, de ez éppen elegendő ahhoz, hogy megtelepedjen a környéken. Kemény, ellenálló fajról van szó, nappal aktívak, a peték sokáig bírják a száraz időt is, a szúnyogirtás pedig nem hat rájuk.

A tavaly felbukkant koreai szúnyoggal kapcsolatban elmondta, azok lárváit és petéig a kemény hideg tél elpusztítja – ennyit köszönhetünk az év eleji brutális hidegnek.

Hirdetés