Vesebetegség: fel sem tűnik, ha baj van

Komoly fejlesztéseket hajtottak végre a közelmúltban a pécsi vesegondozóban: az összes dialízisgépet lecserélték. Világszínvonalú technika szolgálja ki a pécsi betegeket. 

hirdetés

Minden pécsi vesebeteg jó kezekbe kerül, hiszen a városi dialízis centrum világszínvonalú, s nem is küzd kapacitásgondokkal – mondja a pécsi központban dr. Csiky Botond. Az orvos igazgatót annak apropóján kérdeztük, hogy Páva Zsolt polgármester épp hétfőn tájékozódott a centrumban.

– Mintegy kétszáz olyan beteget kezelünk, akinek a veséje felmondta a szolgálatot, ezért kétnaponta négy órában szorulnak dialízisre. Nemrég minden készülékünket kicseréltük, így negyven új, darabonként egy középkategóriás autó árával megegyező értékű műszerünk üzemel reggel hattól éjjel tízig – mondta lapunknak Csiky Botond.

Csak szűrésen derül ki, milyen állapotban van a vese – mondja az igazgató.

Mindez azért is fontos, mert a pécsi központban olyan pácienseket kezelnek, akiknek a veséje már végstádiumban van, azaz a szerv egyáltalán nem tudja ellátni feladatát.

– A műszerek nélkül ők legfeljebb napokig élnének – vette át a szót Füzér Ernő, a dialízisre szorulók és vesebetegek érdekeit védő Vesebetegek Baranya Megyei Egyesületének vezetője, aki maga is művesekezelésre szorul.

Műszerek nélkül legfeljebb napokig élnének- mondja Füzér

A pécsi központ technikai eszközparkjának működtetését egy német cég végzi, ám a szolgáltatás igénybevétele nem kerül semmibe a betegeknek, hiszen az állam az Országos Egészségpénztáron keresztül vállalja a költségeket.

– A pácienseknek hetente háromszor kell betérniük hozzánk, alkalmanként négy órára – így biztosíthatjuk, hogy szervezetük közel úgy működjön, mint az egészségeseké – mondta Csiky.

Az orvos igazgató elmondta: a magas vérnyomással, cukorbetegséggel küzdők nagyobb eséllyel lesznek vesebetegek, de azok is kiemelt kockázatúnak számítanak, akik sok méreganyagot visznek be a szervezetükbe. Füzér Ernő például saját bevallása szerint a túl sok gyógyszer miatt szorul ma már kétnaponta művesekezelésre.

Páva személyesen nézte meg, hogyan gyógyítanak

– Éppen ezért az egészségeseknek is érdemes egy-két évente laborvizsgálatra menniük; mindezt a háziorvosnál kell jelezni. A vesebetegség ugyanis a végstádiumos károsodás előtt nem jelentkezik, tehát a beteg észre sem veszi, hogy probléma van az egyik létfontosságú szervével – hívta fel a figyelmet az orvos igazgató.

Pécsen egyébként átlagos a betegszám, így kapacitásgondok nincsenek, sőt: tartalékok vannak a rendszerben. Aki tehát a térségből ellátásra szorul, itt biztosan megkapja a kezelést.

Páva Zsolt azt mondta, példaértékű a dialízis központ működése, ezért minden támogatást megadnak az intézmény stabil feladatellátásához.

[frame]

Ha nincs pótlás, csak ez marad

Csiky Botond elmondta: a vese az egyetlen olyan szerv, amelynek a működését jól lehet pótolni gépek segítségével. A legtökéletesebb vesepótló kezelési eljárás természetesen egy egészséges donorvese sikeres beültetése lenne. Ám ez csak a szerencsés kisebbségnek jön össze. Magyarországon nagyjából hatezren járnak krónikus művese kezelésre, azaz dialízisre. Közülük mintegy 700-an vannak a transzplantációs várólistán, s évente 300 körüli átültetés történik.

[/frame]

 • Roznovszky Attila

  Köszönöm a sok törődést, a gyógyításban, szinte kivételes hozzáállást tapasztaltam.
  Kaptam vesét, és jól érzem magam.

  Nagyon köszönöm.

 • aranesp

  Csak néhány kiigazítás
  1. nem vesegondozó hanem dialízis állomás
  2. A vese nem felmondja a szolgálatot hanem visszafordíthatatlanul károsodik

  Ha már szakmai a cikk akkor legyen az. Ne menjünk a bulvár irányába.

  Tisztelettel