Veszélyes a saját szagunk?

Sütés-főzés, szellőztetés, légfrissítők használata – a legtöbb háztartásban a minden napi rutin részét képezik, éppen ezért senki nem gondolja úgy, hogy ezek a tevékenységek ártalmasak lehetnek az egészségre. Azonban az Egészségügyi Világszervezet egy korábbi tanulmánya szerint a beltéri légszennyezettség  világszerte évente három és fél millió ember halálát okozza.

hirdetés

A legtöbben úgy vélik a városi, szmogos levegőnél nincs károsabb, viszont sokan nincsenek tisztában azzal, mennyire ártalmasak a vegyszerekkel szennyezett lakások. Ennek azonban nem a szellőztetés során beáramló koszos levegő az oka, hanem a sütés-főzés, a rovarirtás, valamint a különböző aeroszolos termékek során felszabaduló káros anyagok.

– Főzésnél főként a nyílt gáz tartalmaz mérgező anyagokat, ezért jobb elektromos sütőt használni, de az elszívó is sokat segíthet – mondta dr. Kunsági-Máté Sándor, a PTE egyetemi docense. – A melegebb időszakban pedig elengedhetetlen a rovarirtó szerek használata, hiszen a legyek és a szúnyogok is számos betegséget hordoznak.

Hosszútávon veszélyes a beltéri légszennyezettség

Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e szellőztetni, vagyis a beltérit a kültéri szennyezett levegőre cserélni. Természetesen mindenképp szükséges, ugyanis így elkerülhető a szintén káros penész megjelenése. Célszerű a hajnalai és esti órákra időzíteni, mikor alig van forgalom az utakon.

– Valójában az sem a legjobb, hogy az újabb fajta nyílászárók, már túl jól zárnak, ugyanis így a különböző gázok nem tudnak kiáramolni a lakásból – fogalmazott a szakember. – Az apró, észrevehetetlen porszemek is ártalmasak lehetnek, viszont ezek mennyiségét a szellőztetés során csökkenteni tudjuk.

Ma már számos légtisztító berendezés létezik, melyek különböző elvek alapján működnek, dr. Aleksandar Secenji, a PTE-TTK Általános és Fizikai Kémia Tanszék vegyésze mégis úgy véli, érdemes ezekkel óvatosnak lenni, ugyanis nincsen kellően kidolgozott és bizonyítottan tisztító hatásuk.

– Ha a kiválasztott módszer megsemmisíti valamelyik szennyező vegyületet, annak biztos van vég- vagy mellékterméke, ezeket nem szokták vizsgálni, mert túl költséges és időigényes lenne, csak a vizsgált szennyező anyag-koncentráció csökkenését tanulmányozzák – magyarázta a vegyész.

A tapéta alatt rejtőzködik a gonosz…

A hosszútávon és folyamatosan szennyezett beltéri levegő, valamint a házi por különböző betegségek kialakulásához is vezethet, de a nedves, penészes falak is számos veszélyt rejtenek magukban.

– Az új lakásoknál a friss festés, a régieknél az azbeszt belélegzése lehet ártalmas, ezek okozhatnak asztmát, illetve asztmás rohamokat – mondta dr. Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének megyei elnöke. – A penészes falak viszont már különböző tüdő- és rákos megbetegedésekhez is vezethetnek.