Agybajt kaphatunk a kutyagumitól

Mit lehet tenni a járdákon, parkokban, és lényegében bárhol fellelhető barna kis kupacokkal? Szabálysértés-e az ürülék magára hagyása, vagy valami más? Milyen egészségügyi veszélyei vannak? Rengeteg a kérdés a kényes témában. Pedig komoly bajunk is lehet. 

Körbejártuk a kutyapiszok problémáját, hiszen a téma szó szerint az utcán hever – és egyre többször. Ha pedig belelépünk, az nem feltétlenül jelent szerencsét, a legrosszabb esetben ugyanis cisztát is kaphatunk az agyunkba.

Korner Zsuzsanna, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület vezetője szerint Pécsett mindig is jelentős probléma volt az utcán hagyott ebpiszok, mivel a városban még gyerekcipőben jár az állattartási kultúra. A probléma szerinte az, hogy a városban alig van ürülékgyűjtő kuka.

kutyabeszélfasz
Ebből is sokkal több kellene

Ezeket a speciális szemeteseket a Biokom csak az általuk üzemeltetett kutyafuttatók és egyéb területek közelében helyezi el, máshol viszont magánkezdeményezésre is lehet telepíteni ilyen kukákat. Más kérdés, hogy kinek van erre pénze – folytatta Korner –, hiszen közel 80 000 forint egy ilyen szemetes ára. Szerinte egyébként ha lenne is elég ilyen szemetes a városban, akkor sem biztos, hogy használnák az emberek. Ezen kellene változtatni.

De büntethető-e a kutyapiszok elhagyása, illetve össze nem gyűjtése? Horváth Endre hatósági főosztályvezető lapunknak elmondta, hogy a kutya (és általában minden háziállat) által “közterületen okozott szennyezést” az állattartó köteles összeszedni, erre az önkormányzatnak konkrét rendelkezése van. Az ilyen speciális “szemetelés”szabálysértésnek számít, és így bírsággal sújtható.

Akit pedig rajtakapnak azon, hogy készakarva hagyja magára kutyájának végtermékét, azt a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai is megbírságolhatják, ha pedig tettét tagadja, szabálysértési feljelentéssel is élhetnek vele szemben.

Valakinek össze is kell szednie...
Valakinek össze is kell szednie…

Hartung István állatorvos szakvéleménye szerint bizonyos bélférgekkel fertőzött kutya az emberre is veszélyes paraziták petéit ürítheti ki az utcán. Gondoljunk most a legrosszabbra: mi van akkor, ha egy gyerek éppen egy fertőzött kutya ürüléke mellett homokozik a játszótéren? Egyes kutyagumiban megbúvó galandférgek például – folytatta Hartung – lárvát tartalmazó petével juthatnak az ember szervezetébe, a lárvák pedig a bélben kelnek ki, átfúrják magukat a bélfalon, és végül a májban, a tüdőben, a szívben, vagy épp az agyvelőben kötnek ki, ahol cisztát képeznek. Ez ellen a legjobb kezelés már csak a ciszta műtéti eltávolítása lehet, mert a szokásos féregűzők a cisztába nem jutnak be. Aki azonban kellően odafigyel a kutyájára, rendszeresen féregteleníti azt, illetve magát is tisztán tartja, annak nincs mitől tartania.